Kifakadt Zacher Gábor a hétvégi „kirajzás” miatt

Kifakadt Zacher Gábor a hétvégi „kirajzás” miatt

Zacher Gábor (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért – értékelte a szombati nyitást az Indexnek Zacher Gábor. A hatvani kórház főorvosa egyébként nem fesztiválnak nevezné a képeken és videóbeszámolókban látottakat, hanem rajzásnak.

– Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagyfokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam – értékelt a hírportálnak a helyzetet a nap mint nap covid-osztályon dolgozó és mentőző toxikológus.

Mint kifejtette: mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el. „Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség” – mondta a főorvos.

Zacher Gábor arra a maszkviselés fontosságáról szólva arról is beszélt, az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Így elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. – Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük – figyelmeztetett.

– Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem „aktuális”, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez? – fakadt ki a szakember.

Az Index megszólított egy étterem tulajdonost; Hlatky-Schlichter Hubert, a budapesti Erzsébet híd pesti lábánál lévő KIOSK tulajdonosa a terasznyitás után a hírportálnak arról beszélt: „ha mindenki ilyen felelőtlenül viselkedik, csak két-három hétig leszünk nyitva”.

Korábban egyébként a kormányzati kommunikáció vasárnap közzétett egy adatsort, amely azt mutatja, hogy az egyes vakcinák második dózisát követően a védettséget elvileg elért személyek közül hányan betegedtek meg, vagy épp haltak meg.

A közzétett adatsorból ugyanakkor – ahogy arról írtunk – nem derül ki egy sor fontos információ, így a megbetegedettek és elhunytak (átlagos) életkora, illetve az, hogy küzdöttek-e valamilyen krónikus betegséggel, vagy sem. Szintén nem tudni, mit mutatnak a statisztikák az egyszeri oltáson átesettek esetében. Pedig ez azért lenne érdekes, mert Gulyás Gergely kancelláriaminiszter minden Kormányinfón elmondja, már egyetlen oltás is védelmet biztosít; ezért vált lehetővé a hét elején az iskolák, a hét végén pedig a teraszok újranyitása.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.