A kormány szerint egy beoltott az utcán nagyobb veszélyt jelent, mint egy oltatlan a zárt térben

A kormány szerint egy beoltott az utcán nagyobb veszélyt jelent, mint egy oltatlan a zárt térben

Orbán Viktor a terasznyitás napján 2021. 04. 24-én (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány hétfő reggel hozta nyilvánosságra, hogy milyen intézkedések lépnek életbe, miután elértük a 4 millió beoltottat. Ezek alapján a „normális élethez” való visszatérés útját a védettségi igazolványok jelölik ki. Nem egyértelmű azonban, hogy milyen elvek és szakmai szempontok szerint állították össze a rendeletet, amely első látásra számos ellentmondást tartalmaz, és több ponton cáfolja a kormány korábbi kijelentéseit.

Az új szabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere, és a szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bent tartózkodó vendégeknek maszkot sem kell viselniük, hiszen ez a vendéglátóhelyek esetében felettébb problémás lenne. Csakhogy a velük egy térben dolgozó személyzet nem szükségszerűen rendelkezik védettséggel, ahogy a fertőzésnek ugyanúgy kitett gyermekek sem, sőt utóbbiak a 16 és 18 év közötti krónikus betegek kivételével biztosan nem védettek. Vagyis a rendelet lehetővé teszi, hogy zárt térben több olyan személy tartózkodjon együtt, akik nem estek át még a fertőzésen, oltást sem kaptak, és egy részüknek még maszkot sem kell viselnie.

Ugyanez érvényes a sport- és kulturális rendezvényekre, ahol szintén elhagyható a maszk. Érthető, hogy a családok együtt szeretnének kimozdulni, és a szülők sok esetben nem is tudnák otthon hagyni a gyermekeiket, a rendelet azonban ellentmondani látszik az aktuális járványvédelmi elveknek. Különösen akkor, ha komolyan vesszük Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetőjének figyelmeztetését, amely szerint a „maszk egy ideig még velünk marad”.

A gyermekekre vonatkozó kitételek azért is különösen érdekesek, mert a szakemberek hónapok óta hangsúlyozzák, hogy a vírus brit mutációja immár a legfiatalabbakat sem kíméli. – Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban – mondta az ATV Híradójának április elején Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Póta György gyermekorvos az ATV Start című műsorában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a közösségbe járó gyerekek fertőzhetnek, addig nem lehet megszabadulni a járványtól.

Mindezek fényében nehezen értelmezhetővé válik a maszkviselés kötelezettsége. Közterületen, üzletekben és tömegközlekedésen hordani kell, de egy vendéglátóhelyen, ahol ugyanúgy vannak védettséggel nem rendelkezők, már nem. A rendelet szerint tehát az utcán nagyobb veszélynek tesszük ki az embertársainkat, mint zárt térben, ahol ráadásul a szükségszerűen nem oltott, de vírust potenciálisan ugyanúgy hordozó gyermekeknek sem kell maszkot viselniük.

Az új szabályok értelmében fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. Ez azt jelenti, hogy amíg egy étteremben, sporteseményen vagy koncerten több tucatnyian zsúfolódhatnak össze, köztük maszk nélküli, védettséggel nem rendelkezők is, addig a családi összejöveteleken nem lehet 10-nél több felnőtt ember. És a szabadban tartott temetésen sem lehetnek 50-nél többen, úgy, hogy az előtte rendezett szertartáson, a templomban, bármennyien lehetnek.

A kormány szándéka egyértelműnek tűnik, újra akarják indítani a gazdaságot. Mivel a mentőcsomagjaik kicsik és eredménytelenek voltak, a turizmus, a szálloda- és vendéglátóipar nem bírna ki további lezárásokat. Csakhogy az ellentmondásos szabályoknak, és a fokozatos nyitást a teljes szabadsággal összetévesztő közönségnek köszönhetően félő, hogy éppen ez, vagyis újabb szigor következik.