Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Ezek az intézkedések lépnek életbe 4 millió beoltott után

Szerző: | 2021. április 26., 08:05 | Belföld

Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontján 2021. április 17-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő reggel megjelent a kormány honlapján, hogy milyen intézkedések lépnek életbe, miután elérjük a 4 millió beoltottat.

HIRDETÉS - AIP

Mint írták, az intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött, mert „az igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:
–    A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
–    Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
–    A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
–    A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
–    A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
–    Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
–    A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
–    A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Azt ugyanakkor hozzátették, hogy mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében – írták.

A novemberben kihirdetett szabályok szerint családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt (amibe nem számítanak bele a 14 év alatti gyerekek), esküvőt csak lakodalom nélkül lehet tartani, a szertartáson csak a szülők, testvérek és tanúk vehetnek részt, a temetéseken pedig legfeljebb 50 ember jelenhet meg – ez a korlátozás tehát továbbra is fennmarad.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest