Jakab Péter Orbán Viktornak: Férfi maga egyáltalán?

Jakab Péter Orbán Viktornak: Férfi maga egyáltalán?

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék oltásellenes – ezzel reagált Orbán Viktor arra, amikor ellenzéki képviselők a koronavírus-járvány áldozatainak számával – lakosságarányosan tekintve szomorú világelsőségünkkel – szembesítették. Azon alkalmak egyike volt hétfőn az Országgyűlésben, amikor a különféle frakciókban ülő politikusok szemtől-szemben csörtézhettek a miniszterelnökkel. Értelemszerűen a vírus uralta a délutánt.

– Még egy ilyen gyáva alakot, mint ön, még nem láttam. Férfi maga egyáltalán? – ezzel kezdte Orbán Viktornak szánt kérdését pénteken délután az Országgyűlés ülésén Jakab Péter az úgynevezett azonnali kérdések órájában. Arra hivatkozott, hogy a miniszterelnök korábbi szavai szerint emberi életekben mérik a védekezés sikerességét, ugyanakkor lakosságarányosan már világelsők vagyunk a koronavírus áldozatait tekintve. A Jobbik elnöke szerint itt lenne az ideje, hogy Orbán Viktor „férfiasan vállalja a felelősséget”, ne pedig kisgyermek módjára másra mutogasson.

Orbán Viktor válaszában a járvány friss adatait sorolta: az elmúlt 24 órában elhunyt 176 ember, 1936 új fertőzöttet diagnosztizáltak, lélegeztetés nélkül kórházakban 5661 beteget ápolnak, lélegeztetésre 782-en szorulnak. Már 3 millió 603 ezer embert beoltottak, közülük 1,6 millióan a második dózist is megkapták. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy napokon belül elérhető a 4 millió beoltott, június elején pedig ez a szám 7,7 millió lehet. – A halál komoly dolog, kellő komolysággal kell róla beszélni – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a Jobbik frakcióvezetője faragtalan és nyegle módon nyilatkozott meg. Ezt pedig visszautasította.

Jakab Péternek volt lehetősége visszavágni. – Ön megbukott, hogy mondjam, hogy megértse? – tette fel a kérdését az elhangzottakra reagálva, majd egy piros lapot mutatott fel. Ezért egyébként az ülést levezető Latorcai János figyelmeztette, hiszen, ha bármit fel akar mutatni a képviselő, azt előzetesen be kell jelenteni.

A miniszterelnök ezután arra hivatkozott, hogy itthon a halálozás az európai átlag alatt van és hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy képes ellátni a betegeket. Újra oltásellenesnek nevezte az ellenzéket és azt is mondta: „az oltásellenesek, vagyis az önök lelkén is emberéletek száradnak”.

Vadai Ágnes is kérdezhetett a kormányfőtől és a múlt pénteki rádióinterjúját idézte fel, amelyben a miniszterelnök „élénk és röhögcsélő” volt. A Demokratikus Koalíció politikusa is arra hívta fel a figyelmet, hogy lakosságarányosan nálunk a legtöbb az áldozat, vagyis nincs miért ünnepelni. – Ki az ön egészségügyi minisztere, akinek most le kell mondania? – tette fel a kérdést, hozzátéve, „ha ön az, nekünk is jó”.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, minden gondolatukat és percüket eddig a védekezés kötötte le, a beoltottságot tekintve pedig az elsők között vagyunk. Eközben meg kellett küzdeniük az ellenzékkel, mert a baloldal megpróbálta aláásni az egészségügybe vetette bizalmat. Az egészségügyi dolgozókat dicsérte és azt mondta, „mindenkinek megmentik az életét, akinek megmenthető az élete”.

Vadai Ágnes reakciójában többek között a kormány nemrég nyilvánosságra hozott táblázatát említette, amelyet Karikó Katalinnak kellett helyreigazítania. Orbán Viktor végül a DK politikusának is az oltásellenességgel vágott vissza, szavai szerint „sokkal jobban haladnánk a védekezésben, ha önök nem lennének oltásellenesek”.

Az ülést vezető Latorczai János itt közbeszólt, amiért az MSZP-s Kunhalmi Ágnes időközben bekiabált. A politikus azt mondta, „a közbekiabálás a szépségét árnyalja”.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet annak kapcsán kérdezte Orbán Viktort, hogy alapítványokba kerül rengeteg közpénz. – Hajlandó-e az embereket megillető nemzeti vagyon lenyúlását megakadályozni? – tette fel a konkrét kérdését. A miniszterelnök szerint azonban az alapítványok vagyona csak közcélra, oktatási tevékenységre fordítható.

A párbeszédes Szabó Tímea visszatért a járványhoz azzal, hogy „fussunk neki még egyszer a halálozási statisztikáknak”. Korábbi ellenzéki politikustársaihoz hasonlóan ő is arról beszélt, hogy lakosságarányosan nálunk halnak meg legtöbben a koronavírus-járvány miatt. – Ki vállalja a felelősséget azért, hogy Magyarország a legrosszabbul teljesített a világon? Ön vagy Kásler Miklós – tette fel a kérdését.

Orbán Viktor itt ismét arra hivatkozott, hogy különféle országok különféle módon vezetik a nyilvántartásukat, nálunk mindenkit a koronavírus áldozataként regisztrálnak, aki covidos volt. Az Európai Unió statisztikája ezt küszöböli ki a miniszterelnök szerint, vagyis nem igaz, amit Szabó Tímea mond.

Az ellenzéki politikus azzal vágott vissza, hogy a kormányfő hazudik, nem ő. Felvetette a korábban már elhangzott táblázatot a vakcinák utáni halálozásokról, amelyet szerinte meghamisítottak. A miniszterelnök ezúttal is azzal zárta, hogy az ellenzék oltásellenes.

A jobbikos Steinmetz Ádám eltért a koronavírustól és arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben több százmilliárdot költöttünk arra, hogy a fiatalokat megtanítsuk focizni, ennek azonban a sikere nulla. Vagyis a tao szerinte nem sikertörténet. – A nagy pénz, kis foci jelenség irritálja az embereket – mondta, majd azt kérdezte, a miniszterelnök elégedett-e a labdarúgó klubok utánpótlásaival? Orbán Viktor szavai szerint munkaidő után áll rendelkezésre, hogy a fociról beszéljenek, de ez a magyar parlament. Majd leszögezte, hogy egyetlen sportág teljesítményéért sem visel felelősséget a kormány.