Kásler bejelentette, újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok

Kásler bejelentette, újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok

Kórházban. Képünk illusztráció!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraindulnak az onkológiai szűrővizsgálatok – jelentette be közösségi média oldalán az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós. A miniszter április 9-ével függesztette fel a megelőző vizsgálatokat a járványhelyzet miatt.

Csütörtöktől újraindulnak az egészségesnek vélt emberek körében végzett, megelőzést szolgáló népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok – írta Kásler Miklós. Hozzátette: a magyar egészségügy az utóbbi hetekben olyan módon jutott túl a koronavírus-járvány harmadik hullámának legkritikusabb szakaszán, hogy valamennyi beteg számára biztosított maradt az ellátás.

Az emberi erőforrások minisztere akkor azzal indokolta a döntést, hogy nő a koronavírussal fertőzöttek, fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma. Bár a magyarázat tartalmilag nem teljesen állja meg a helyét – hiszen a kórházi ellátást igénylő fertőzöttek száma már a bejelentéskor és azóta is lassú csökkenést mutat –, ráadásul a kormány is nyitási lázban ég, ám a nyilvános adatok és beszámolók alapján nehéz lenne vitatni, hogy az intézmények valóban súlyosan túlterheltek. A jelek szerint tehát olyannyira, hogy a kontrollvizsgálatokkal felszabaduló kapacitásra is szükség volt.

A döntés aggodalmat váltott ki kilenc rákellenes civil szervezet részéről, és erős kritikával illette Falus András immunológus is, aki a 168 Órának úgy fogalmazott, hibásan gondolta azt a miniszter, hogy az onkológiai vizsgálatok leállításával növelni lehet az orvosi ellátást az intenzív osztályokon.