Nem tudja, hogy a nagyvárosokban hány ember kapott már oltást – állítja az NNK

Nem tudja, hogy a nagyvárosokban hány ember kapott már oltást – állítja az NNK

Beoltanak egy pácienst a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban Kecskeméten 2021. április 23-án. MTI/Ujvári Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben dúl a számháború a kormány magyarázat nélkül kiadott vakcinatáblázata körül, az átoltottság területi megoszlásáról semmit sem tudni, pedig ez is alapvető fontosságú adat lenne. 

Az Átlátszó ezért közérdekűadat-igénylésben kérte a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), írják meg, hogy a fővárosi kerületekben és a megyei jogú városokban (településszintű, illetve a főváros esetében kerületi bontásban) hány főt oltottak már be, és közülük hányan kapták meg az első, illetve a második oltást.

Az NNK előbb a veszélyhelyzetre hivatkozva 15-ről 45 napra hosszabbította meg a válaszadási határidőt, majd annyit írt: „Az adatigénylésben kért adatokkal (beoltottak száma településenként lebontva) az NNK nem rendelkezik.”

Az Átlátszó ezt követően megkereste a kérdéssel az Operatív Törzset is, ahonnan egyáltalán nem kapott választ, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, amely az NNK-hoz hasonlóan azt válaszolta, hogy nem rendelkeznek a kért adattal. 

Egy hete az Mfor polgármestereket kérdezett az oltottsági számokról, a megkérdezett városvezetők egyike sem tudta megmondani, hogy a településükön hányan kaptak addig oltást.