Palkovics szerint nem kellene kritizálni a kormány vakcinatáblázatát, „elég bajunk van a vírushelyzettel”

Palkovics szerint nem kellene kritizálni a kormány vakcinatáblázatát, „elég bajunk van a vírushelyzettel”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex a kormány vakcinákkal kapcsolatos táblázatáról kérdezte a szerdai kormányülésre érkező minisztereket: a válaszok szerint a szakértők riogatnak, a táblázat jó. Illetve a hétköznapi ember meg sem értene egy ennél bonyolultabb közlést.

A kormány a hétvégén tett közzé egy táblázatot arról, hogy Magyarországon hányan betegedtek meg koronavírusban és hányan hunytak el a különböző vakcinákkal beoltottak között. Ám azt már nem vették figyelembe a táblázat értékelésekor, hogy melyik vakcinát mennyi ideje alkalmazzák Magyarországon, és milyen életkorúak, illetve egészségi állapotúak voltak az oltottak. Az összehasonlításból az derült ki, hogy a Szputnyik V és a Sinopharm jobb számokat hozott, mint a Moderna vagy a Pfizer, de a további inforációk hiánya miatt több szakértő is bírálta.

Ezzel kapcsolatban kérdezte a Telex a szerdai kormányülésre érkező érkező minisztereket, akik kitartottak a táblázat mellett. – A szakértőknek az a dolga, hogy értelmezzék ezeket valamilyen formában, de semmiképpen nem riogatni a népet ezzel az üggyel. Elég bajunk van a vírushelyzettel ahhoz, hogy ilyen fajta statisztikákat ne kritizáljunk. Azok jó statisztikák – kommentálta Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint „egyértelmű belőle minden szám”, Novák Katalin családokért felelős miniszter pedig azt olvassa ki belőle, hogy mindegyik vakcina biztonságos. Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter arról beszélt a Telexnek, hogy ő ismeri a táblázat részleteit is, például a korcsoportos bontást, de úgy gondolja, hogy „a hétköznapi emberek részére nem biztos, hogy ez kezelhető lenne”.

Kik kritizálták a táblázatot?

A táblázat Karikó Katalin, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint is „teljesen félrevezető”, ha nem tüntetik fel a beoltottak és az elhunytak korát. Az ellenzéki pártok mellett több szakértő is kritikával illette a vakcinák hatékonyságát bemutató dokumentumot. Dobson Szabolcs gyógyszerész, egyetemi tanár, a Koronavírus vakcinainfó – Szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldal szerkesztője szerint  „a kormány által megjelentetett adatokból szakmai következtetések nem vonhatók le”. 

A Magyar Orvosi Kamara is leszögezte: ezek az adatok nem alkalmasak a vakcinák összehasonlítására. Azt is kifejtették, hogy mi a baj az adatsorral: ismeretlen a feldolgozási metodika; hiba, hogy egyben kezelik az első és a második oltás adatait; nem foglalkoznak azzal, hogy az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota különböző; más az oltások időbeli eloszlása és nem számolnak az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával. Így az adatok „összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak”.