Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az alapítványokba kiszervezett közvagyon miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az alapítványokba kiszervezett közvagyon miatt

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösen fordulnak az Alkotmánybírósághoz az együttműködő ellenzéki pártok – Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – az alapítványokba kiszervezett egyetemi vagyon miatt.

Ismert, az Országgyűlés fideszes többsége kedden szavazta meg azt a javaslatot, amelynek értelmében államiból alapítványi fenntartásba kerül számos felsőoktatási intézmény a hozzájuk tartozó vagyonnal együtt augusztustól. Az alapítványok az állam által ingyenesen juttatott vagyonnal szabadon gazdálkodnak, akár el is adhatják. A korábbi hírek szerint 1000 milliárdnyi értékről van szó.

Az ellenzéki pártok már korábban is tiltakoztak a döntés miatt. Most pedig azt is bejelentették, hogy a – közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló – törvény kihirdetését követően közös beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz annak érdekében. Az a céljuk, hogy a testület semmisítse meg a törvényt és „állítsa meg az ország kifosztását”.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Orbán-kormány a 2022-es választási vereségtől félve alkotmányellenesen kimenekíti strómanjainak a közvagyont. A kormány propagandája színtiszta hazugság, az egyetemek átszervezése nem a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen tény, hogy Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. Ez egyszerű pénz- és hatalommentés, semmi több – írták közös közleményükben.

Arra a helyzetre is készülnek, ha számukra nem kívánt döntés születik, szerintük ekkor az „Alkotmánybíróság ismét bebizonyítja, hogy a hatalom bábja”, ebben az esetben „legkésőbb a 2022-es kormányváltás után visszaadják az embereknek a közvagyont”.