Gulyás Gergely: Ötmillió oltott után lehetnek lakodalmak

Gulyás Gergely: Ötmillió oltott után lehetnek lakodalmak

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai uniós tematikával kezdtek a szerdai kormányülésen, kezdte ezzel a csütörtöki kormányinfót Szentkirályi Alexandra. Ez után beszéltek a jelenlegi járványhelyzetről.

Kiemelkedő az oltások beadásának sebessége, Máltával együtt vezetjük a rangsort, és mostanra radikális csökkenés tapasztalható a fertőzések számában, nyitott Gulyás Gergely. A négymillió oltott a holnapi, pénteki napon meglehet, és így következhet az újraindítás következő lépése. A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, az üzletekben este 11-ig lehet vásárolni.

A védetteknek este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei. A védettek látogathatják a sportrendezvényeket, illetve a novemberben bezáratott kulturális intézményeket. Azért haladunk gyorsabban a nyitással, mert nálunk az oltottak száma lényegesen magasabb, mondta Gulyás. Szerinte el kell fogadni, hogy jelenleg csak a védettek léphetnek ezek a helyekre. Szigorítanak a közokirat-hamisítás szabályain, elkerülendő a védettségi igazolvány hamisítását. Aki pedig az igazolványt nem ellenőrzi majd, azonnali és súlyos pénzbüntetésre, vagy akár egyéves bezáratásra számíthat.

A magán- és családi rendezvényeket illetően fennmaradnak a novemberi szabályok. Május harmadik hétvégéjén oldhatják majd fel a lakodalmak tilalmát, a május 10-ével kezdődő héten érhetjük el majd az ötmillió oltást Gulyás szerint. A gyülekezés korlátozására vonatkozó szabályozás érvényben van, de ezt is szeretnék a leghamarabb enyhíteni.

Aki ma regisztrál, jó esélye van rá, hogy egy héten belül oltáshoz jusson, így Gulyás mindenkit csak biztatni tud, hogy jelentkezzen. Elmondása szerint a tények nem támasztják alá, hogy bármelyik vakcinával gond lenne, a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik is biztonságos. Közéleti vita alakult ki az általuk kitett táblázatról, ami azt mutatta be, az oltottak közül hányan fertőződtek vagy haltak meg. Gulyás úgy látja, egy ilyen vita még jót is tehet, jogos szempont, melyik vakcinával mikor kezdtek oltani. De a lényeg, hogy mindegyiknél a fertőződés egy százalék alatt van.

Mindenki ellenőrizheti online, hogy az oltását a háziorvos feltüntette-e az EESZT-ben. Ha ez ott megjelenik, a Belügyminisztérium azonnal gondoskodik az igazolvány kiállításáról, ami átlagosan tíz napon belül eljut az érintetthez. Magyarország kétoldalú alapon fog mindenkivel megállapodást kötni a vakcinaigazolványok elismeréséről. Mi is el fogjuk fogadni más országok védettségi igazolványát. A külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy erről tárgyaljon.

Az EU helyreállítási alapja lassan elérhetővé válik. Magyarországon a járvány végéhez közeledünk, és az újraindítási alapot is igénybe fogjuk tudni venni. A hiteleknél projektalapon, egyedi döntés alapján lesz lehetséges a felvétel 2023 végéig, a kormány szerint pedig a válságidőszakot minél kisebb mértékű eladósodással kell átvészelni.

Kértük az Európai Bizottságot, hogy ismerje el a hálapénz kivezetését, az egészségügyi reformot, így azt is, hogy pénzügyileg támogassa a döntést. Gulyás szerint a Bizottság elnöke rendkívül jó irányúnak tartja a lépést, de az anyagi támogatásról még nem egyeztek meg.

Felmerült a kérdés, hogyan lehet előjogokat kötni olyan igazolványhoz, amit olykor csak késve tudnak postázni? Mi lesz a gyakorlata az ellenőrzésnek? A nyomdánál eddig gyártott igazolványok száma 4 millió 176 ezer, ebben benne van 651 ezer fertőzöttségen átesett, illetve 3,5 millió oltott. Eddig 3,8 millió igazolványt postáztak. Több pont van, ahol elakadhat a folyamat, ezért kérnek mindenkit, figyeljen az adatoknak az EESZT-be való bekerülésére. Konszenzus volt Gulyás szerint abban, hogy az igazolvány ne azonnal érkezzen, az érdemi különbség pedig nem az első és második oltás között van, hanem az oltatlanság és oltás közt. Még jó is, hogy a vakcina beadása után 7-10 nappal érkezik a kártya, ennyi idő kell ahhoz, hogy az immunitás elkezdjen kialakulni, mondta.

Mit gondolnak arról, hogy a főváros szavazást indított arról, lezárassa-e az Andrássy utat hétvégékre az autósforgalom elől? A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kérdésére válaszul Gulyás autósüldözésről beszélt, és azt mondta, úgy érdemes intézni a lezárásokat, hogy az a közlekedés rendjét ne akadályozza. Ma lényegesen hosszabb ideig tart egy adott távolságot kocsival megtenni Budapesten, mint két éve, tette hozzá.

Május 10-e után lehet-e már szervezni különfoglalkozásokat, nyáron lehet-e már tartani táborokat? Utóbbiakra a kormány is készül, mondta a miniszter, a remények szerint a járványt egyszer és mindenkorra magunk mögött hagyjuk. De pillanatnyilag korai erről dönteni szerinte.

Azt tudjuk már, hogy a 16-18 éveseket lehet oltani Pfizerrel, így ez hamarosan megkezdődhet. Az összes többi vakcina, illetve a 12-16 évesek esetében még folyik a vizsgálat.

Mikor kezdik el a határon túli magyarok oltását? Először a Magyarországon élőket oltjuk, utána, ha van vakcinánk, szeretnénk segíteni, és az első helyen a határon túli magyarok állnak.

Járványügyi szakemberek és Karikó Katalin is kritizálták a kormány által közzétett táblázatot, ami arról szólt, oltások után hányan fertőződtek meg. Gulyás elmondta, ők örülnek neki, hogy többen más szempontokat hozzátettek a táblázathoz. Az igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és először ezzel a vakcinával kezdtek, tehát az összehasonlítási idő is más. Gulyás szerint a baloldal követelte, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat, ők ezt megtették. A kormány értékelő véleményt is közzétett, ami egyik vakcinát sem minősítette, mindegyiket hatékonynak és biztonságosnak nevezte. Érdemi, komoly hatékonyságbeli különbség nincsen, ha mégis, akkor a Szputnyik javára, de ezt az utóbbit is csak zárójegyben jegyzi meg, folytatta a miniszter.

Indítanak-e vizsgálatot, hogy kiderüljön, miért hal meg a lélegeztetőgépre kerültek többsége? A világon mindenhol nagyon magas arányban halnak meg a lélegeztetőre kerültek közül, válaszolta Gulyás. Persze, az arány nem mindenhol egyforma, ezért is kell folyamatosan vizsgálódni, kerülte meg a válaszadást.

A kínai és a magyar fél közösen hoz létre alapítványt a Fudan Egyetem működtetésére, ez nem egy magánegyetem lesz, mondta a miniszter.

Korai még a terasznyitás tapasztalatairól beszélni. Ötmillió oltottnál fog a szabályozás változni a rendezvények tilalmát illetően.

A vakcinákkal kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanság arról szól, meddig tart az immunitás. Most már 8-9 hónapról beszélnek a gyártók, de lehet, hogy még tovább fennállhat a védettség. De bizonyosat még nem mernének állítani. Úgy kell vakcinákat beszerezni, hogy ha lejár a védettség, akkor mindenki az újabb oltást megkaphassa. Ennek megfelelően fognak tartalékolni vakcinákat, fog maradni erre oltóanyag.

Mikortól lehet az onkológiai mellett más szűrővizsgálatokra menni majd? Mától valamennyi típusa a szűrővizsgálatoknak újraindult, az egynapos sebészeti ellátás pedig május 3-ától vehető ismét igénybe.

A határzárat mikor oldhatják fel? Gulyás erre nem tud választ adni, viszont védettségi igazolvánnyal lehet majd jönni karanténkötelezettség nélkül az országba.

Minden rosszban van valami jó, a lezárt határok mellett a migráció is megállt, fogalmazott Gulyás Gergely. Szerinte ha újranyílnak a határok, a migráció is megindul majd, a magyar kormány pedig elutasítja ezt. A választásnak tétje van, és mindenki tudhatja, hogy amíg Fidesz-kormány van, addig migráció nincs, mondta a miniszter. A nemzetközi kötelezettségeinket betartjuk, de ezek elve, hogy az első biztonságos országban kell befogadni a menekülteket, Magyarország szomszédjában pedig háború nincs, válaszolta a Magyar Fórumnak.

Mikor érhető el az 5-6-7 millió beoltott? Az Infostart kérdésére Gulyás azt mondta, a regisztráltak száma 4,5 millió körül jár. Ha a regisztráció lassabban halad, akkor nem feltétlenül érhető el tíz napon belül az ötmilliós határ. De ha rendben halad a regisztráció, elérhető akár ennyi idő alatt is.

Számon kell-e kérni a rendőrséget a múlt heti tömegjelenetekért, kérdezte szintén az Infostart. Gulyás szerint nincs mit számon kérni a rendőrségen, és természetes volt, hogy sokan kiülnek majd a teraszokra. A legjobb megoldás a védettségre nem a másfél méteres távolságtartás, hanem az oltás, ezért mindenkit arra kérnek, vegye fel a vakcinát. Nyolcmillió regisztrációra jogosult van jelenleg Magyarországon, így az is már szép eredmény, hogy eddig 4,5 millióan regisztráltak.

Vannak-e statisztikáik arra vonatkozóan, oltás után hányan kerültek kórházba fertőzés miatt? Mi a helyzet az oltópontokon tapasztalt zsúfoltsággal? Gulyás szerint igyekeznek úgy kialakítani ezeket az oltópontokat, hogy ne legyen zsúfoltság. A kórházba kerülési statisztikákat nem ismeri, ha vannak ilyenek, nincs akadálya, hogy nyilvánosságra kerüljenek.

Továbbra is tartják, hogy júniusban telt házas meccsek lesznek Magyarországon? Miután addigra mindenki be lesz oltva, aki igényelte, ezért igen, tartják, válaszolta a Telexnek Gulyás. Az érettségik esetében viszont indokolt volt, hogy azonos feltételek mellett tartsák meg őket, ezért csak írásbelik lesznek. Jelenlegi ismereteink szerint semmi akadálya nem lesz, hogy augusztus végén bárki bármit tegyen, ideértve az ellenzéket és az előválasztást is.

Engedélyezett az otthon tartózkodók számára az iskolai óra otthonról való megtekintése? A krónikus betegek számára, akik korábban is otthon maradhattak, van erre lehetőség, mondta Gulyás.

Május 1-jétől azok az itt élő külföldiek is tudnak regisztrálni oltásra, akiknek nincs TAJ-számuk.

Az oltási igazolvány 7-10 nappal az első vakcina beadása után érkezik, és Gulyás szerint már az első oltás után bekövetkezik a védettség, ez idővel csak növekszik. Tíz nap után már elér egy olyan szintet, hogy minden felnőtt ennek birtokában el tudja dönteni, megy-e közösségbe, vagy kivárja a második oltást. De az érdemi különbség nem az első és második oltás között van, mondta Gulyás arra a kérdésre, miért nem kell majd maszkot viselniük azoknak, akik sport- és kulturális rendezvényre mennek. Bíznak benne, hogy a járvány Magyarországon május végével, június elejével véget ér, és innentől nem korlátozza már a normális életet Magyarországon.

Mikortól kérdezhetnek majd az újságírók ismét személyesen a Kormányinfón? Gulyás reméli, minél előbb.

Lapunk arra volt kíváncsi, mikor nyílt meg a diplomaták számára az oltási lehetőség? Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy április második felétől oltották be őket, azt megelőzően az amerikai, brit, orosz és kínai diplomaták kaptak vakcinát, azért, mert ezekből az országokból jutottunk oltóanyaghoz. Folyamatban van az oltások beadása, lehet, hogy sok helyen már le is zárult.