Már nem lehet időpontot foglalni a Pfizer-vakcinára

Már nem lehet időpontot foglalni a Pfizer-vakcinára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem érhető el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér azon aloldala, ahol elvileg pénteken időpontot lehetett volna foglalni a Pfizer és a BioNTech közös koronavírus elleni oltóanyagára.

Emlékezetes, Orbán Viktor még a megszokott pénteki rádiós tájékoztatójában jelentette be reggel, hogy a pénteki napon az EESZT honlapján keresztül százezer adag Pfizer-oltóanyagára beadására lehet feliratkozni – hogy feltehetően ezzel felpörgetve az oltásokat még pénteken meglegyen a célként kitűzött 4 millió adag első beadott dózis, így ennek értelmében szombaton már nyithatnak a labdarúgó stadionok védettségi igazolvánnyal.

Az EESZT aloldala közben gyakorlatilag már reggel összeomlott, és hiába próbáltak sokan időpontot foglalkozni, legfeljebb addig jutottak el, hogy minden adatot megadtak, a biztonsági kódot is beírták, ám jóváhagyva mindent, az oldal a kezdőlapra töltötte be a felhasználókat. Hiába próbálták sokan akár reggel 7 óra óta, nem tudtak időpontot kérni. Az operatív törzs magyarázatként azt közölte: terheléses támadás érte az oldalt.

Ezzel párhuzamban a bejelentésre tömegek rohamozták meg az oltópontokat, hogy a honlapot „megkerülve”, időpont nélkül beolthassák magukat. Beszámolók szerint nagyjából az látszott, hogy nagyobb oltópontonként mintegy 800-1000 adag Pfizert kaptak, amik sok esetben már kora délutánra „el is fogytak”.

A kormányzati portál összeomlásáról Bukovinszki Róbert informatikust kérdeztük. „Az EESZT leállása azt jelenti, hogy több belépési igény érkezik, mint amelyet a rendszer kezelni képes, jó eséllyel rosszul mérték fel a várható maximális terhelést a tervezéskor. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rendszert fejlesztő informatikus a hibás” – nyilatkozta korábban maga is több kormányzati informatikai projekt fejlesztésében résztvevő szakember. A szakértő személyes tapasztalata szerint a kormányzati megrendelők általában sokallják a beruházás költségét, és jellemzően politikai döntés születik a rendszerről, aminek köszönhetően annak kapacitása sok esetben alacsonyabb, mint a szakmailag indokolt. Mint mondta, ez esetben is erről lehet szó.

Mivel az EESZT honlapján már nem elérhető az időpont kérése lehetőség, így minden bizonnyal mind az százezer dózis gazdára is talált.