Óriási tömegek kígyóztak az oltópontok előtt, hogy kapjanak Pfizert

Óriási tömegek kígyóztak az oltópontok előtt, hogy kapjanak Pfizert

Oltásra várók sora a Gottsegen György Kardiológiai Intézetnél 2021. április 30-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután péntek reggel kiderült, hogy 100 ezer Pfizer-oltásra lehet regisztrálni ma, amelyet a nap végéig be is adnak, majd Orbán Viktor bejelentette, hogy a következő hetekre nem lesz elérhető ez a vakcina, az oltási időpont foglaló rendszer pedig hajnal óta nem működik, megindultak az emberek az oltópontok felé.

Kora délutánra minden bizonnyal elfogyott mind a százezer Pfizer és a BioNTech közös koronavírus elleni oltóanyag, mivel késő délután már nem volt érhető el az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér azon aloldala, ahol elvileg pénteken időpontot lehetett volna foglalni. Ezt igazolta Orbán Viktor nem sokkal későbbi Facebook-videója, amelyben bejelentette, beoltották a négymilliomodik embert is.

A Hvg még korábban, délután arról tájékoztatott, hogy több kórházban elfogyott a Pfizer, van, ahol rendőrrel zárták le a sort. Beszámolójuk szerint miután a Honvédkórháznál közölték, hogy nincs több Pfizer, csak AstraZeneca- vagy Sinopharm-oltást tudnak adni, a várakozók több mint 80 százaléka elment. Az Uzsoki-kórháznál több kilométeres sor állt, az orvosok 2 körül közölték a várakozókkal, hogy nem tudnak mindenkit beoltani Pfizerrel – helyette Sinopharmot ajánlottak. Kiszámolták, hány embernek jut oltóanyag, mögöttük rendőrök lezárták a sort. A Szent Imre Kórháznál már fél 12-kor szóltak, hogy nem állhatnak be többen, ott az időpontra érkezőket előreengedték.

Hvg ezt megelőzően arról is jelentett, a Kútvölgyiben délután fél 1-kor még mindig foglalt időponthoz kötötték az oltást, később viszont lemondtak erről és egy órával később elkezdtek sorszámokat osztogatni, addig központi utasításra vártak, amit a várakozók elég idegesen fogadtak. A 3 napnál régebben regisztráltakat fogják oltani valószínűleg. Több mint százan gyűltek össze, eddig mindenkinek jutott sorszám. Szintén a Hvg írja, hogy budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórháznál több százan álltak sorba oltásért fél 1-kor. A várakozóknak előre kiosztják a hozzájáruló nyilatkozatokat, majd nagyjából 15 fős csoportokban engedik be őket az oltópontra. A VIII. kerületi Szent Rókus Kórháznál kialakított oltópontra érkezettek sora több környékbeli utcában kanyarog, rengetegen vannak.

A volt pécsi Honvéd kórházat is megrohamozták az emberek pénteken délelőtt, a kórház területén kívüli sorban péntek 12 óra után is 150 fő áll a Szabad Pécs a helyszínen lévő olvasói szerint.

Fél egykor elkezdték beengedni az embereket a Gottsegen György Kardiológiai Intézetbe. 1000 Pfizer vakcina van, addig oltanak, míg tart – jelentette tudósítónk. Hozzátette, hogy a kint várakozóknak már vizet vittek az intézmény dolgozói.

Munkatársunk korábbi bejelentéséből az derült ki, többségében fiatalok jelentek meg, katona állt az bejáratnál, egyébként mindenki megértő és előzékeny volt az oltakozni érkezőkkel. Egy katona hozzájárulási nyilatkozatok vitt ki a várakozóknak. Egy biztonsági őrnek látszó ember közben azt mondta kollégánknak, hogy azok, akik három napon belül regisztráltak, azoknak valószínűleg nincs esélyük, a többieknek igen. A sorban állók egyébként fegyelmezetten várakoztak. Akiknek időpontjuk volt, őket előreengedték. Információink szerint késő délutánra változott a helyzet, és az oltás gyorsítása érdekében már nem nézték a három napon belüli regisztrációt.

Egyik olvasónk délután háromnegyed háromkor állt be a sorba, akkor a 297-es sorszámot kapta, és azt az információt, hogy várhatóan hétszázas sorszámig lesz elegendő az oltóanyag. Elmondása szerint nagyon kedvesek voltak a katonák és a kórházi dolgozók, a sorszám mellé vizet is osztottak. Látszott, hogy minden nagyon profi módon szervezett. Ő végülis fél hatkor kapta meg a Pfizer oltást, akkor kérdésére a kórházi dolgozók azt válaszolták, hogy ők is csak ma hajnalban értesültek arról, hogy Pfizert is oltani fognak. Barátja 496-os sorszámmal szintén megkapta az oltást.

Sor a Gottsegen György Kardiológiai Intézetnél, a járdán 2021. április 30-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Délre a Honvédkórházban elfogyott a Pfizer. A kórház hivatalos közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy „az újonnan érkezőket csak AstraZeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani”.

Az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján azt közölte, hogy terheléses támadás érte az oltás időpontfoglaló informatikai rendszerét, ezért állt le. Kiss Róbert az ügyeleti központ vezetőhelyettese szerint a támadást „felelőtlen emberek követték el”.

A Klinikák tömbnél elképesztően hosszú a sor, többekkel beszéltünk, a többség azt mondta, azért ment, hátha megkapja az oltást. Volt, aki a munkahelyéről ment oda. Az a tapasztalat, hogy az ott dolgozók, akik néha kimennek a sorhoz, azt mondják, hogy ők se tudnak semmit, hogy beoltják-e a regisztráció nélkülieket – jelentette tudósítónk 12 óra előtt. Néha katonák is kimentek a sorba, nagyon kedvesek, de ők se tudtak tájékoztatást adni. A sorban többségében fiatalok vannak, elvétve látni 40 fölöttieket csak.

Hatalmas, több száz fős sorok alakul ki a Szombathelyen, a kórháznál és a MÁV-rendelőnél – írja a Nyugat.hu.

Oltásra várakozók a Klinikáknál 2021. április 30-án (Fotó: Magyar Hang)

Úgy értesültünk, más oltópontokra is tömegek indultak szerencsét próbálni.

A 444 azt írta 11 órakor, olvasói beszámoló alapján, hogy elterjedt, hogy Pfizerrel oltanak a Honvédkórház Hungária körúti oltópontján, és egy 1-1,5 óra alatt óriási sor alakult ki, több utcán keresztül tart. Másik olvasójuk a XI. kerületi Szent Imre kórháztól számolt be hasonlóról.

A Magyar Hang egyik olvasója is jelentkezett a Szent Imre kórháztól 11 órakor, azt írta, hogy több mint 300 méteres a sor. A Hvg azt írta, hogy 11.45-kor mindenki papírjára ráírták a sorszámot, a sort pedig hivatalosan is lezárták, már nem lehet beállni. Nagyjából 200 ember állhat sorba.

Oltásra várakozók a Szent Imre Kórháznál 2021. április 30-án (Fotó: Olvasónk/Csoma Tamás)

A Városmajori klinika oltópontjáról azt jelentették kollégáink, hogy 10 óra körül már sor volt, sokan álltak az épület előtt, hogy hátha kapnak Pfizer-oltást. A többség találomra ment oda szerencsét próbálni. A katonák próbálják kedvesen kezelni a helyzetet. Azt hallani a sorban, hogy az emberek folyamatosan telefonálnak, hogy melyik ismerősük szerint hol érdemes próbálkozni. Ki járt már sikerrel.

Oltásra váró sor a Városmajori klinika oltópontján (Fotó: Magyar Hang)

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere azt írta Facebook-oldalán, hogy minden létező segítséget felajánlottak a kórháznak, valamint a sorban állók számára hamarosan vizet osztanak és mobilmosdókat állítanak fel a városgondnokság segítségével. „Reméljük, hogy a helyzet mielőbb megoldódik” – írta bejegyzése végén.

A 444 egy szegedi olvasója azt írta, egy rendőr arról tájékoztatta őket, hogy nagyjából 500 ember várakozik, és körülbelül 2000 vakcina van az oltóponton, így aki kivárja a sort, az megkapja az oltást. A rendőr azt is mondta, hogy akinek közben sikerül időpontot foglalnia az akadozó eeszt.gov.hu-n, az előre mehet.

A Telex tudósítója szerint a Honvédkórháznál nagyjából 700 méteres lehet a sor. Több emberrel is beszélt, akik az oltásra regisztráltak a vakcinainfón, de reggel már nem tudtak időpontot foglalni az EESZT felületén. Gyorsan elterjedt a hír, hogy az is megkapja az oltást, aki időpont nélkül elmegy az oltópontra.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoznak a Telex szerint. Az embereket katonák irányítják, és egyelőre senkit nem küldenek el, de azt nem tudják, jut-e majd mindenkinek oltóanyag.

A Győri Petz-kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt a sor. A katonák és rendőrök karszalagot és és hozzájáruló nyilatkozatot osztogatnak a sorban állóknak – akinek jut, az biztosan kap oltást. Mindenki lázas telefonálgatásba kezdett, futótűzként terjed a hír, hogy aki délig ideér, az még talán beállhat a sorba.

A Szent Rókus Kórháznál már ki is tettek egy táblát, hogy fényképezni tilos – írja a Telex.

A regisztrációs oldal közben továbbra sem működik.

Ha Ön is elindult valamelyik oltópontra, kérjük írja meg tapasztalatait a szerk [at] magyarhang [dot] org email címen!