Orbán Viktor: Szombat reggeltől jön a nyitás

Orbán Viktor: Szombat reggeltől jön a nyitás

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 10-e után indul a 16 és 18 év közöttiek oltása, ezért szombattól félreteszik nekik a Pfizer vakcinákat – jelentette be a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. Ez pedig azt jelenti, hogy pénteken még zajlik az oltás ezzel a vakcinával, utána viszont hetekig nem lesz. A kormányfő bejelentette azt is, hogy miután hamarosan elérjük a négymillió beoltottat, így szombattól jön a nyitás újabb lépcsőfoka.

A legfontosabb hír az, hogy újabb szakaszhatárhoz érkezünk: szombat reggeltől éjfélre kell hazaérni, a boltok 11 óráig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek pedig megnyitnak például az éttermek belső terei, a színházak, mozik és a szállodák – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. Ez szombaton életbe lép, hiszen biztosan meglesz a 4 millió beoltott.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az érettségik után, május 10-ét követően elkezdik oltani a 16 és 18 év közöttieket, mégpedig Pfizer vakcinákkal. Így pénteken még tudnak másokat is oltani ezzel a vakcinával, de szombattól már nem, mert azokat félreteszik a fiataloknak. – Aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, aztán legközelebb majd hetek múlva jut neki ilyen oltóanyag – tette egyértelművé Orbán Viktor. Itt egyből elmondta azt is, hogy ma már annyi vakcina van Magyarországon, amely összességében mindenki számára elegendő. Megfogalmazása szerint oltóanyag van, oltási képesség van, szervezettség van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást.

A miniszterelnök bejelentése előtt már összeomlott az online időpontfoglaló rendszer, majd az emberek elindultak az oltópontokra, hátha kapnak Pfizert.

A terasznyitás és az akkor tapasztalt jelentek kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy felnőtt emberek vagyunk. Korábban az elzárkózással védekeztünk és a vírus terjedést lassítottuk, „de most már támadásban vagyunk, az oltás olyan, mint egy golyóálló mellény, arról lepattan a vírus”. De felelősségteljesen kell viselkedni, mert még nincs mindenki beoltva, aki pedig nem kapott az oltást, az megfertőzhet másokat. A miniszterelnök itt azt is mondta, hogy aki már védett, az nem fertőz meg új embereket. – Nem vagyunk túl a járványon, hanem az utolsó döntő, megnyertnek tekinthető ütközet közben vagyunk, ilyenkor még kell felelősség – mondta.

A védettségi igazolvány itthon működni fog, hogy a határátlépésnél hogyan történik, az másik történet. Szijjártó Péternek kell megállapodást kötnie az egyes országokkal, hogy egymás dokumentumait elfogadjuk. – Elterjedt, hogy kínaival nem lehet majd menni, ez szamárság, engem is kínaival oltottak be és menni fogok – mondta Orbán Viktor, leszögezve, hogy a kínai oltással is lehet majd nyáron utazni. Többször is kiemelte, akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, utazhat, ha utazni akar.

Az egyelőre még nem engedélyezett nagy lakodalmak kapcsán úgy fogalmazott, hogy a násznépben összekeveredhetnek a védettek és nem védettek. Ezért külön szabályokat kell alkotni sok helyzetre. Ilyenek az éttermek mosdói is, hiszen oda is bemehetnek a nem védettek és a védettek is, ezért kell ott az oltást még nem felvevőknek maszkot viselni. Vannak más speciális területek is, például az éjszakai horgászatra lehetőség lesz.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy amikor eléri a beoltottak aránya a nagykorúak felét, akkor valahogy „ellanyhul” az oltási kedv. Már odajutottunk, hogy több a vakcinánk és oltási képességünk, mint amennyien fel akarják venni az oltást. Európában mi vagyunk az egyetlen ilyen ország, ez nagy siker.

Az egyetemek átalakítása és a közvagyon kiszervezése kapcsán a miniszterelnök egyrészt örült annak, hogy már a víruson kívül másféle témák is teret kaphatnak. Magyarázata szerint abból érdemes kiindulni, hogy Magyarország rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rendszer működik és a korábbi sikerek fénye is megkopott már. Mindannyian érezzük, hogy az egyetemekben több van, a rendszer nem működik elég jól. A világ legjobb egyetemi mind alapítványi formában működnek, ezért döntöttek ugyanerről a magyar intézmények esetében is. Ezt már korábban elkezdték, majd a miniszterelnök szerint egyetemek jelentkeztek, hogy ők is szeretnének alapítványi fenntartásba kerülni. – Én nagyon sokat várok ettől – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az oktatás minősége javulni fog.

Azt a kormányfő is megérti, hogy a baloldal támadja a döntést, de szerinte ez politikai támadás. Ennek okát abban látja, hogy a baloldal „internacionalista képződmény”, az egyetemek pedig nemzeti karakterű intézmények. Az alapítványba olyan kurátorokat fognak felkérni, akik rendelkeznek nemzeti szemlélettel és a miniszterelnök nem is tudna olyan embert felkérni, akik internacionalista.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kormánypártiak 71 százaléka hajlandó magát beoltatni, míg a baloldali kötődésűeknél ez az arány 59 százalék. Megismételte, hogy a baloldal oltásellenes és ilyen kampányt is folytat. A miniszterelnöknek azonban a baloldali embereket is szolgálni kell, ezért kifejezetten arra kérte őket, hogy ne hallgassanak az oltásellenes kampányokra. – Nagy tisztelettel kérem a baloldali érzelmüket, hogy ne hallgassanak a pártjukra és vegyék fel az oltást – fogalmazott.

A gazdaság helyzete is szóba került, illetve a még májusban is folyósított bértámogatás az érintett szektoroknak. Ez az újrainduláshoz a miniszterelnök szerint elég, bár azt elismerte, hogy a sikerhez nem.