100 ezer Pfizer-vakcinára lehetne jelentkezni pénteken, csak nem működik a rendszer

100 ezer Pfizer-vakcinára lehetne jelentkezni pénteken, csak nem működik a rendszer

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája Bakos Ilona háziorvos miskolci rendelőjében 2021. április 20-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Rendkívüli oltási akció lesz ma: a Sinopharm mellett az oltásra regisztráltak a Pfizer vakcinájára is foglalhatnak időpontot a kórházi oltópontokra az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében – értesült az Origo. Az internetes lap azt írta, az időpontokra a foglalási lehetőség a reggeli órákban nyílik meg, és előreláthatóan 10 órától már kezdődhet az oltás a Pfizerrel is (természetesen mellette a Sinopharmmal is folytatódik). Emellett már a jövő heti AstraZeneca oltásra is nyitva van az időpontfoglaló.

Azok foglalhatnak időpontot az eeszt.hu oldalon, akik eddig regisztráltak a koronavírus-vakcinára. Összesen 101 kórházban zajlanak majd az oltások, akár este kilencig. Az Origo úgy tudja, hogy 100 ezer Pfizer-vakcina érkezik az oltópontokra és az Oltási Munkacsoport abban bízik, hogy pénteken ezt mind sikerül beadni – írja az MTI a portál alapján.

A Magyar Hang azt tapasztalta egész reggel, hogy rendkívül lassan működött a portál, komoly türelem kellett kivárni, míg megjelentek a kiválasztott oltópont időpontjai, és nem mindenhol volt még Pfizer-lehetőség. A 444 viszont két olyan olvasójáról is írt, akinek még 6 óra előtt sikerült időpontot foglalnia.

Kollégáinknak nem igazán működött a rendszer, többször is teljesen leállt. 8 óra előtt pedig ez az üzenet jelent meg rajta: „Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!”

Bár a hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon péntek reggel nyolcig egy szó sem volt erről a lehetőségről, Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádiós reggeli interjújában megerősítette a hírt. Azt mondta, hogy az érettségik után, május 10-ét követően elkezdik oltani a 16 és 18 év közöttieket, Pfizer vakcinákkal. Pénteken még tudnak másokat is oltani ezzel a vakcinával, szombattól viszont nem, mert azokat félreteszik a fiataloknak. Vagyis másoknak legközelebb hetek múlva juthat csak ilyen oltóanyag.

A kormány 4 millió beoltotthoz kötötte a további nyitást, Orbán Viktor péntek reggeli közlése szerint 3 millió „kilencszáztizenvalahányezernél” tartottak csütörtök este. Előző reggel 3 millió 870 ezret jelentettek, vagyis kevesebb mint 50 ezer embert tudtak beoltani. Pénteken a 4 millióhoz 90 ezer beoltott kell. A miniszterelnök ennek ellenére bejelentette a szombati nyitást, mert mint mondta, biztosan meglesz a 4 millió beoltott.

Miután már legalább egy órája teljesen leállt az online foglalási felület, megérkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye, mely szerint „az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján rendkívüli oltási akciót tartanak a mai napon. A regisztráltak számára péntek reggel 8 órakor Pfizer vakcinára is megnyílik az online időpontfoglaló a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az oltásra – kórháztól függően – ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor. A mai napi foglalásokhoz összesen 100 ezer adag Pfizer vakcina oltását ajánlják fel. Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca oltásra is.”

Ők 8 órás regisztrációkezdést írtak, ehhez képest, aki tudott foglalni, annak hajnalban sikerült, 8 órakor már javában állt a rendszer.

11 órakor még mindig nem működik semmi, az emberek közben elindultak az oltópontokra, hátha sikerül Pfizerhez jutniuk.

Az operatív törzs délben azt közölte, hogy terheléses támadás történt, melyet „felelőtlen emberek” okoztak.