KSH: Még rosszabbak lesznek az áprilisi halálozási adatok

KSH: Még rosszabbak lesznek az áprilisi halálozási adatok

Védőfelszerelést viselő orvos és ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest 40 százalékkal többen haltak meg Magyarországon. Miután a harmadik hullám március végén-április elején tetőzött, az áprilisi adatok még rosszabbak lesznek a KSH főosztályvezetője szerint – adja hírül az ATV.

Az első negyedévben 22 százalékkal ugrott meg a magyarországi halálozás: 2021 márciusáig 41 727-en haltak meg, 7072-vel többen, mint egy évvel korábban. Januárban 17, februárban 7,8, márciusban 40 százalékkal többen hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH Szakstatisztikai igazgatóság, Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának főosztályvezetője szerint az elmúlt hetek koronavírus-adatai alapján várható volt a kedvezőtlen márciusi statisztika.

Kovács Marcell elmondása szerint Magyarországon tavaly a többlethalálozás nagyjából 80 százalékát tette ki a covid-halálozások száma. Hivatalos statisztika azonban arról, hogy összesen hányan hunytak el koronavírus-fertőzés következtében, majd akkor lesz, ha a KSH feldolgozza a halotti bizonyítványok adatait, és azok alapján közli a haláloki-statisztikákat – mondta el a főosztályvezető.

A KSH felmérése szerint egyébként a születések száma – Budapest és Észak-Magyarország kivételével – valamennyi régióban emelkedett az előző év azonos időszakához képest.