Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Meglepően sok középkorú áldozatot szedett a koronavírus idehaza

Szerző: | 2021. május 04., 06:53 | Belföld

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által eddig közzétett halálozási adatokból még nehéz következtetéseket levonni a korcsoportos megoszlást illetően, érdekes elemzést közölt a Népszava. Vitrai József népegészségügyi szakértő szerint a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában a 35-44 évesek körében arányaiban kiemelkedő, 11 százalékos volt a többlethalálozás.

HIRDETÉS - AIP

Az év elején – január 24. és február 21. között – egy hónapig kevesebben haltak meg, mint az várható lett volna, de utána „sikerült” túlszárnyalni az előző éveket. Számításai szerint április elejéig a járvány okozta többlethalálozás megközelítette a 16 ezret (15872). Közlése szerint a 65-74 évesek körében 18 százalékkal haltak meg többen, mint a Covid-19 előtti években. Ehhez képest meglepően magas, 11 százalékos volt a többlethalálozás a 35-44 éves korosztályban is, vagyis nem lehet azt mondani, hogy eleve azok mentek el, akiknek az életkilátásai rosszabbak voltak. Mint mondta, ez akkor lenne igaz, ha a 75 év felettieknél lenne a legnagyobb a többlethalálozás.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Megjegyezte: a hivatalos mintegy 27 ezres halálozási adat megközelítőleg kétharmada írható a járvány számlájára. A többi esetben – tette hozzá – várhatóan a kimutatott fertőzés nélkül is meghalt volna a beteg.

Vitrai József szerint a többlethalálozás számításánál több körülményt is figyelembe kell venni, így egyebek mellett azt, hogy a népesség összetétele időről-időre változik és ez önmagában is befolyásolja a halálozási adatokat. Például, ha egy társadalomban növekszik az idősek aránya akkor a halálozások száma is nőni fog.

Számításaiból kiderül, hogy tavaly tavasszal, amikor elindult a járvány, többen haltak meg, mint amennyi az elmúlt öt év átlaga alapján várható lett volna. Aztán nyáron furcsa módon lecsökkent a többlet, vagyis kevesebben haltak meg, mint amennyi várható lett volna. Ősszel, a második hullám idején viszont hatalmas többlethalálozás keletkezett, aztán január elejére újra a nulla alá ment ez az adat. A harmadik hullám idején megint nagyon sokan haltak meg, csaknem elértük a második hullám halálozási csúcsát.

Az adatokból jól látszik, hogy a többlethalálozás szempontjából van különbség a nemek és a korcsoportok között is. Azok a férfiak, akik megélték a 70. életévüket, ellenállóbbak voltak a vírussal szemben és egészségesebbek, mint az ugyanilyen korú nők. Ezt mutatja, hogy az idősebb nők körében nagyobb volt a veszteség. Ennek pontos okát azonban nem lehet tudni, amíg a KSH nem hoz nyilvánosságra még több adatot.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: halálozás, koronavírus, koronavírus-járvány, Vitrai József


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Hirdetés

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest