Operatív törzs: az orosz Szputnyik V vakcinára is lehet majd online regisztrálni

Operatív törzs: az orosz Szputnyik V vakcinára is lehet majd online regisztrálni

Müller Cecília országos tisztifõorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján” elmondta, hogy az oltások egyre inkább hozzájárulnak a járvány visszaszorításához, de az indiai mutáció már itt van a szomszédban, és még okozhat meglepetéseket. – Az oltások kapcsán elértünk az egyéni felelősségvállalás szakaszához, most már mindenki kaphat oltást, aki szeretne – hangsúlyozta az államtitkár. – Minél többen kérik a vakcinát, annál hamarabb szabadulhatunk a járványtól, tette hozzá. György István elárulta azt is, hogy a regisztráltak száma 4,725 millió fő.

Az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt héten érkezett 1 millió Sinopharm vakcinával folyamatosan látják el a háziorvosokat, és az oltópontokat. Emellett 200 ezer Szputnyik V vakcinát is elérhetővé tesznek az oltópontokon, ezekre is az online regisztrációs felületen lehet majd jelentkezni. A múlt pénteki tömegjelenetek elkerülése érdekében azonban a hatóság előre értesíti azokat, akik regisztrálhatnak az orosz vakcinára. Csak az jelentkezhet tehát, aki sms-t kap erről.

Ezen a héten 333 ezres Pfizer-szállítmány érkezik, amelyek nagy részét a második körös oltásokra használják fel, a másik részét pedig a fiatalok számára teszik félre. De a 16-18 évesek is csak érvényes regisztrációval tudnak majd oltakozni, őket várhatóan a jövő hét második felében oltják majd be – mondta György István.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy csütörtökön érkezik egy nagyobb tétel Moderna-vakcina, amelynek egy részét a második körös oltásra használják, ezen felül 30 ezer a háziorvosoknak, 6 ezer pedig az idősotthonoknak jut. Elkezdik az oltást a Janssen vakcinájával is, ezt az oltóbuszokon használják majd.

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése is. Keddtől immár ők is regisztrálhatnak oltásra – árulta el György István, aki későbbre ígért részleteket. A külföldön élő magyarok később kaphatják meg a vakcinát.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, hogy látványosan javulnak a járványügyi adataink. A vakcinák kapcsán elárulta, egyelőre nem tudjuk milyen hosszú ideig adnak védelmet, és mivel egyik sem garantál 100 százalékos biztonságot, az oltás után is be kell tartani a szabályokat. A tiszti főorvos elmondta, igyekeznek csökkenteni a védelmi intézkedések szigorát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Sinopharm-vakcinája kapcsán közzétett állásfoglalásáról Müller Cecília azt mondta, a WHO egyelőre csak az elérhető szakirodalmat foglalta össze, és a hét végére várják majd a végleges véleményt. Ha a szervezet felveszi a kínai oltóanyagot a veszélyhelyzeti listájára, akkor ez lesz az első keleti vakcina ezen a listán. Arról egy szót sem ejtett, hogy mit jelent a hétfőn nyilvánosságra hozott kritika, amely szerint a kínai oltóanyag hatékonysága nem kellően bizonyított az idősebb korosztály esetében.

A Magyarországon valószínűleg több százezer embert érintő kérdés megválaszolása – megfelelő védelmet nyújt-e a kínai vakcina? – helyett a tiszti főorvos inkább azt taglalta nagyon hosszan, hogy miként fürdőzzünk a közfürdőkben és strandokon. Külön felhívta a figyelmet a lábmosók megfelelő használatára.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília úgy fogalmazott, még nem jelenthető ki, hogy vége a járványnak. Az esetleges harmadik oltásokról pedig azt mondta, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lehet újabb oltásokra, és a járvány is szezonálissá válhat, ami azt jelentené, hogy évente ismételni kell a védőoltások beadását. Erre azonban egyelőre nem lehet biztonsággal válaszolni.