A bíróság szerint a Médiatanács jogszerűen zárta ki a Klubrádiót a frekvenciapályázatból

A bíróság szerint a Médiatanács jogszerűen zárta ki a Klubrádiót a frekvenciapályázatból

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elveszítette a Klubrádió első fokon a pert, amelyet azért indított, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa kizárta a rádiót működtető Klubrádió Zrt.-t a 92,9 MHz-es frekvenciáért kiírt pályázatból. A Fővárosi Törvényszék csütörtöki döntéséről a rádió számolt be a honlapján. A társaság azért kezdeményezte az eljárást, mert álláspontja szerint jogsértő volt a kizárás, az NMHH indoklásában szereplő állításokat „álindoknak” tartják. Ezért kérték a bíróságtól, hogy semmisítse meg a Médiatanács kizárásról szóló határozatát, egyúttal pedig kötelezze a testületet új eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Törvényszék viszont úgy ítélte meg, hogy a Médiatanács jogszerűen zárta ki a Klubrádiót a pályázatból, így a Médiatanács határozata érvényben maradt.

Arató András, a Klubrádió elnöke úgy értékelt a rádió honlapján, hogy nem lepte meg a törvényszék döntése, szerinte „pártszolgálatos bíróságok vannak”. Közölték azt is, hogy a Klubrádió fellebbez az ítélet ellen.

A Klubrádió hétéves frekvenciahasználati jogosultsága idén februárban járt le. Noha a rádió kezdeményezte annak automatikus meghosszabbítását – erre a hatályos Médiatörvény lehetőséget ad –, a kérelmét a Médiatanács elutasította kisebb-nagyobb szabálytanságok miatt. A hatóság ezért hirdette meg a 92,9 MHz-es frekvenciára a pályázatot, amelyen elindult a Klubrádió is. Két másik indulót – köztük az ATV-vel azonos körbe tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesületet – a pályázatok alaki vizsgálata után kizártak, a Klubrádió Zrt. pályamunkája itt még továbbment. A következő körben viszont, ahol tartalmi szempontból vizsgálták meg a pályázatát, kizárták a Klubrádió Zrt.-t is. Mint arról beszámoltunk, a Médiatanács gazdasági és tartalmi okokra hivatkozott és a pályázatot pedig érvénytelenítette. Azzal indokolták a döntést, hogy a nyilvános cégadatok alapján a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodást folytatott, emiatt a cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene. Mint írták, a hazai és európai médiaszolgáltatási pályáztatási gyakorlat elvei szerint a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő. Továbbá műsortervi hibákat is találtak a Klubrádió pályázatában.