Alkotmánybírósági panasszal él a Momentum a gyülekezési jog korlátozása miatt

Alkotmánybírósági panasszal él a Momentum a gyülekezési jog korlátozása miatt

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője 2021. május 7-én bejelentette, hogy a Momentum alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen. (Forrás: Fekete-Győr Andárs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pénteken bejelentették, hogy a Momentum alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen. A gyülekezési jog korlátozását nem csak alapjogsértőnek, hanem abszurdnak is tartják: míg telt házas Eb-meccseket lehet tartani, két ember nem állhat ki közösen az utcára politikai véleményt nyilvánítani. Mint hozátették, tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják.

– 177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát, ezért mi az Alkotmánybírósághoz fordulunk és alkotmányjogi panasszal élünk – mondta a sajtótájékoztatón Fekete-Győr, utalva azokra a korlátozásokra, amelyeket a kormány 2020. november 11-én hozott meg. Tavaly november óta tilos minden formában gyülekezni Magyarországon.

Fekete-Győr szerint ez nyilván nem véletlen, hiszen az elmúlt időszakban számos olyan lépést tett a magyar kormány, amely egy veszélyhelyzeten kívüli időszakban tömegtüntetéseket váltott volna ki. A politikus idesorolta azt a törvényt, mely révén a kormány több ezer milliárd forintnyi vagyont szervezett ki fideszes alapítványokba, vagy a Fudan egyetem ügyét, melyben a Kínai Kommunista Párt felé adósítanák el Magyarországot. – A félresikerült járványkezelés miatt pedig több, mint 28 ezer honfitársunkat vesztettük el – emlékeztetett.

Donáth Anna elmondta, hogy egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet. „Azért létezik, hogy az állampolgárok kifejezhessék politikai véleményüket, és felhívhassák a figyelmet a számukra fontos közéleti eseményekre. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni” – fogalmazott az EP-képviselő. 

A Momentum vasárnap már megpróbálkozott egy formabontó tiltakozással, amelyről lapunk élőben tudósított. A Kossuth téren kialakított teraszon, kereti székek és asztalok mellett ülve demonstráltak a múlt keddi parlamenti szavazás ellen, amikor a fideszes többség ezer milliárdot szervezett ki a közvagyonból egyetemi magánalapítványokba. A teraszfoglalós sajtótájékoztató a rendőrség figyelmét is felkeltette, de miután a jelenlévők közölték, hogy ez egy sajtótájékoztató, nem pedig gyülekezés, igazoltatásra és előállításra nem került.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.