Fertő-tó: környezetvédők szerint erősítheti a klímaváltozás hatását egy tervezett újabb beruházás

Fertő-tó: környezetvédők szerint erősítheti a klímaváltozás hatását egy tervezett újabb beruházás

Fertő tó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurd ötletnek minősítették környezetvédők, hogy a magyar kormány – osztrák egyetértéssel – a Mosoni-Duna vízével pótolná a soha nem látott Fertő-tavi vízhiányt – írja a hvg.hu. A természetvédők érvelése szerint helyrehozhatatlan károkat okozna a tóban a terv végrehajtása. 

A cikkből arra is fény derül, hogy  a Mosoni Duna csatornát meghosszabbítanák az országhatárig, hogy az osztrák gazdák vízhiányát enyhítsék. A portál által megkérdezett szakértő hiányolja a hatástanulmányokat.

A közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy miként képzelik az osztrák területek vízpótlását: „a Mosoni-Dunából, Mosonmagyaróvárnál kiágazó Lébény-Hanyi öntöző főcsatorna szabad vízkészletből, Jánossomorja város és térségének jelenleg nem öntözhető mezőgazdasági területek öntözésfejlesztési lehetőségének és a város rekreációs-, turisztikai vízigényének megteremtése, valamint a szomszédos osztrák határ menti területek vízpótlási lehetőségének biztosítása”. 

Az is érdekes, hogy abból az uniós pénzből finanszíroznák a beruházást, amelyet még meg sem ítéltek Magyarországnak, illetve hogy a tervezett akció éppen hogy növeli a klímaváltozásnak való kitettséget, pedig az uniós Helyreállítási Alapból éppen ellenkező célra lehet támogatást nyerni. Arról a mintegy 5800 milliárd forintos összegről van szó ez esetben, amelyből jelenleg csak 2500 milliárd forintra jelentett be igényt Orbán Viktor miniszterelnök az Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel folytatott múltheti tárgyalását követően, a további 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelről egyelőre nem nyilatkozott.