Kunetz Zsombor: Komplexen érdemes elemezni a Sinopharm WHO-jóváhagyását

Kunetz Zsombor: Komplexen érdemes elemezni a Sinopharm WHO-jóváhagyását

Kunetz Zsombor (Fotó: Kunetz Zsombor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kunetz Zsombor is megszólalt azt követően, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megadta a vészhelyzeti engedélyt a kínai Sinopharm vakcina korhatár nélküli használatára. Az egészségügyi szakértő Facebook-bejegyzésében a következőket írja: „annak ellenére nem javasolja a WHO a felső korlát bevezetését a vakcinával kapcsolatban, hogy ennek hatékonyságáról a saját tanácsadó testülete a nem kielégítő bizonyítékok miatt, a 60 év feletti alkalmazás esetében nem győződött meg.”

Idézi a WHO jelentését, miszerint „az összes rendelkezésre álló bizonyíték alapján a WHO az oltást 18 éves és idősebb felnőtteknek ajánlja, két dózisú ütemtervben, három-négy hét időközzel.” Ugyanakkor a szervezet azt is elismeri, hogy kevés idősebb felnőtt (60 év feletti) vett részt a klinikai vizsgálatokban, ezért a hatékonyság ebben a korcsoportban nem volt megbecsülhető. Mégsem javasol felső korhatárt az oltásnak, mert az előzetes adatok és a kiegészítő immunológia vizsgálati adatok arra utalnak, hogy az oltóanyag valószínűleg védő hatással bír az idősebb embereknél.

Kunetz szerint ezzel látszólag ellentmond a WHO önmagának, de egy ilyen súlyú döntést érdemes komplexen kezelni és elemezni. Így figyelembe kell venni azt a nemzetközi célkitűzést is, hogy a vakcinákat tisztességesen és egyenlően kell elosztani a világban, ahol a szegényebb, fejlődő nemzetek is védettséghez juthatnak. Mint írja, a döntés hátterét természetesen nem ismeri, de valószínűleg befolyásolta az indiai helyzet. Indiában van a világ két legnagyobb, vakcinákat előállító gyógyszergyára, de országon belül hiány alakult ki, miközben a járványhelyzet kétségbeejtővé vált, ezen segíthet, ha újabb típusú vakcinához juthatnak.

Szerinte a Sinopharm hatásossága körüli kételyek eloszlatásához hozzájárulhatott volna hazánk is, „amennyiben széles tudományos alapon utánköveti a Sinopharm vakcinával beoltottak immunitásának alakulását és ezt tudományos alapossággal feldolgozza”.

– Sajnos azonban kormányunknak az sem tűnt fel, hogy az első 500 ezer Sinopharm vakcinát rövid, 16 mm-es tűvel szállították előrecsomagolt szettben, amely a hazai testtömeg index alapján valószínűleg nem megfelelő mélységben képes behatolni, pláne igaz ez a 60 pluszos korosztályra, így hatása sem 100 százalékos valószínűleg. Ezt Dobson Szabolcs hozta nyilvánosságra az oldalán még februárban – tette hozzá, majd befejezésül hozzátette: „erről, illetve ennek vizsgálatáról még mai napig semmit nem tudunk pedig, könnyen lehet, hogy ez állhat a Sinopharm lakossági bizalmatlansága mögött.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.