Tizenhárom rab hunyt el covidban

Tizenhárom rab hunyt el covidban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarországi börtönökben dolgozók közül öten, míg a fogvatartottak közül tizenhárman vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében – írja a hvg.hu a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) közlésére hivatkozva. 

A BVOP csak annyit árult el az elhunytakról, hogy voltak alapbetegségeik, arról azonban nem nyilatkozott, mely büntetés-végrehajtási intézetekből érkeztek a tököli rabkórházba a fertőzöttek, ahol mindannyian meghaltak. 

A portál arra is kíváncsi lett volna, hányan veszítették életüket polgári kórházban azt követően, hogy a betegségre hivatkozva engedélyezték számukra a büntetés megszakítását. A kérés teljesítését a következő magyarázattal hárította el a BVOP: „a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ, bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget a válaszadásra”.

A hazai börtönökben tavaly március 4-e óta vannak érvényben a speciális járványügyi szabályok. A BVOP szerint a fogvatartottak egészségi állapotát azóta is folyamatosan monitorozzák. Azokat a rabokat, akik tüneteket mutatnak, azonnal elkülönítik (karanténba teszik) és gondoskodnak az igazolt fertőzöttek gyógyításáról.