Kunetz Zsombor: Szél Bernadettnek teljesen igaza van úgy, hogy közben talán még sincs

Kunetz Zsombor: Szél Bernadettnek teljesen igaza van úgy, hogy közben talán még sincs

Kunetz Zsombor (Fotó: Kunetz Zsombor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokakat érinthet kellemetlenül az a döntés, hogy május 13-tól ugyan újraindulhatnak az elektív (halasztható) beavatkozások és rehabilitációs folyamatok, de annak, aki védettségi igazolvány nélkül érkezik halasztható műtétre, állni kell a PCR- és az antigén gyorsteszt árát.

Emiatt Szél Bernadett független képviselő azt ombudsmanhoz fordult, mivel szerinte alapjogokat sért, ha a kormány kifizetteti a PCR-tesztet a műtétre váró oltatlanokkal.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértőt azzal kapcsolatban kérdezte az Alfahír, mit szól ahhoz, hogy védettségi igazolvány hiányában a páciensnek a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredménnyel, illetve a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel kell rendelkeznie, amit viszont nem finanszíroz a tb.

A szakértő az Alfahírnek elmondta, tökéletesen megérti mindenki felháborodását a kérdésben, azonban érdemes egy kicsit mélyebben, másik oldalról is megvizsgálni a dolgot. Úgy véli, a társadalom nagy része vállal egyfajta kockázatot, „kényelmetlenséget” azzal, hogy beoltatja magát: pontosan azért, hogy a társadalom mint képződmény valahogy működjön.

Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön, s vissza tudjuk kapni valamilyen szinten a normális életünket, illetve meg tudjuk akadályozni, hogy a későbbiekben ilyen fertőzésben ne veszítse el valaki az életét, átoltottságra, nyájimmunitásra van szükség – magyarázta. Ezt pedig csak akkor fogjuk elérni, ha a társadalom felelősen dönt ebben a kérdésben.

– Amikor elérhető többféle oltóanyag, és nem az állam kényszeríti állampolgáraira a saját elhatározását, azt gondolom, egy felelős döntés, hogy mindenki beoltatja magát. Ha ez nincs meg, akkor anélkül, hogy bárkit is kirekesztenének egészségügyi ellátásból, jogos kérés lehet, hogy valamivel járuljanak hozzá a saját ellátásukhoz, ami kapcsolódik a koronavírus-járványhoz: ez pedig a PCR-teszt is lehet – mondta a szakember.

A szakértő szerint „egy tervezett műtéthez hozzájárulni akkor, amikor nem járul hozzá a védekezéshez, nem gondolom, hogy annyira ördögtől való. – Szél Bernadettnek teljesen igaza van úgy, hogy közben talán még sincs – fejtegette.

Kunetz ugyanakkor óriási problémát lát a kormányzati kommunikációban. – Ha mindezt azzal próbálja meg a kormányzat indokolni, ahogy levezettem, akkor az egy elfogadható magyarázat. De ha azzal indokol és azt kommunikálja, hogy bosszút áll azokon, akik nem fogadják meg az akaratukat – ami most történik gyakorlatilag –, akkor ennek megint van egy támadható eleme. Itt nem arról van szó, hogy ezt végiggondolták volna, úgy, ahogy mondjuk ezt én levezettem, hanem arról, hogy zsigerből ostoba bosszút indítottak. Amit látunk egyébként a működésükben is: ha valami nem tetszik, akkor megpróbálják egy ilyen magyaros vircsaftos pofonnal rendezni a dolgokat – mondta végezetül Kunetz.