Müller Cecília: A fővárosban és környékén is csökkent a szennyvízben az örökítőanyag

Müller Cecília: A fővárosban és környékén is csökkent a szennyvízben az örökítőanyag

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosban és a környezetében lévő kisvárosokban mért örökítőanyag jelenléte is csökken a szennyvízben – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Estig még foglalhatnak időpontot a 16-18 évesek, aki nem teszi meg, nem mehet el az oltópontra és nem veheti fel e védőoltást – mondta. Hozzátette, hogy aki nem tölti be május közepéig a 16. születésnapját, de regisztrált, a regisztrációja megmarad, de nem veheti fel az oltást egyelőre, a Pfizer oltását ugyanis eddig még nem engedélyezték 16 éven aluliak számára.

Müller Cecília azt mondta, az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. Továbbra is érvényes, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák.

Az oltóanyagok továbbra is folyamatosan érkeznek: szerdán 64 800 adag Moderna-, csütörtökön 67 200 AstraZeneca-vakcina várható. Az oltópontokon, a háziorvosi rendelőkben és az oltóbuszokon is "szaporán folyik a munka", hogy a regisztráltak minél előbb megkapják oltásukat.

A Magyar Honvédség oltóbuszai jelenleg borsodi kistelepüléseken végeznek szolgálatot. Mostanáig 9 megyében 81 településen, 18 ezer embert oltottak be. Müller Cecília megjegyezte, mivel a Janssen-vakcinából egy adag is elég, ezért a "praktikusság okán" ezzel oltanak a honvédségi oltóbuszokon.

A terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása – ismertette Müller Cecília.

Ha valaki nem tud elmenni a második oltásra, hívja fel az oltópontot, így rögtön meg tud beszélni egy másik időpontot, és nem megy kárba a neki félretett oltás, azt rögtön fel tudják ajánlani másnak – mondta kérdésre válaszolva.