Csach Gábor: A legjobb lenne visszavonni a lakástörvény-tervezetet

Csach Gábor: A legjobb lenne visszavonni a lakástörvény-tervezetet

Csach Gábor (Forrás: Facebook/Balassagyarmat Városháza)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sűrűn fordul elő, hogy fideszes politikusok sorra nyilvánosan kritizáljanak egy fideszes törvényjavaslatot, méghozzá a Böröcz László által benyújtott lakástörvény-módosítást. A sort Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere kezdte, aki a következőképpen fogalmazott Böröcz Lászlónak címzett nyílt levelében: „Javaslatod, megítélésem szerint marhaság!”

Székesfehérvár kormánypárti vezetője, Cser-Palkovics András már jóval szelídebben, de ugyancsak bírálta a törvényjavaslatot, és arról írt pénteken közösségi oldalán: „a lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó”.

A fideszes Kovács Péter kritikájához a Facebookon kommentben csatlakozott Csach Gábor. Az ugyancsak kormánypárti balassagyarmati polgármester azt írta, ez nemcsak Budapesten, de vidéken, sőt az egész pici falvakban is komoly problémát okozhat, ezért reméli, „lesz józan ész a frakcióban”.

Balassagyarmat első embere a közösségi oldalán külön bejegyzést is szentelt a témának, Így nem jó a lakástörvény tervezete címmel.

Mint írja, az elmúlt két napban több levelet írt annak érdekében, hogy a Parlamentnek kedd este benyújtott T/16223. számú a lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló törvénytervezetet (miszerint a bérlők rendkívül kedvezményesen vásárolhatnák meg bérleményüket) vonják vissza, vagy jelentősen módosítsák.

– Balassagyarmaton az elmúlt évtizedben évente cirka 10-15 millió forintot költöttünk 171 bérlakásunk karbantartására-felújítására. Ezek közül 31-et az elmúlt húsz évben vásároltunk vagy építettünk, és további 11 fecskelakást is kialakítottunk – tette hozzá. Ez is kevés azonban, tapasztalatai szerint még több hasonló lakásra lenne szükség.

Ugyanakkor a törvényjavaslatban jelzett rendkívül alacsony vételár (10-30 százalék) az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami esetükben egymilliárd forintra is rúghat – hangsúlyozza a politikus.

Úgy látja, a jelenlegi előnytelen lakáshelyzet a a kommunizmus bosszújaként alakult ki, egyben akadályozza a mobilitást. Az önkormányzatok számára a települések megtartó ereje és a szociális feszültségek enyhítése érdekében nagyon fontosak a fecske-, szociális és szakember-ellátást szolgáló lakások. – Ezek ideális számán lehet vitatkozni, de a nulla mindenféleképp rossz álláspont – tette hozzá.

– Jelenleg a jogszabály tervezet oly sok helyen reparálandó, hogy legjobb lenne visszavonni – vonja le a következtetést.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.