Figyelmeztet az infektológus: A koronavírus nem szezonális

Figyelmeztet az infektológus: A koronavírus nem szezonális

Kiveszik a hűtőszekrényből a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a számadatok folyamatosan javulnak, azt lehetetlen megmondani, mikor lesz vége a járványnak, ugyanakkor már látjuk a fényt az alagút végén – mondta az ATV műsorában Csilek András, a MOK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezetének elnöke. Az infektológus szakorvos szerint az újabb mutánsok aggodalomra adhatnak okot, de nem javasolja senkinek, hogy nap mint nap ezektől rettegjen.

Az átoltottságot fontosnak tartja, olyannyira, hogy akkor lenne a legnyugodtabb, ha mindenki be lenne oltva, de ez lehetetlen, hiszen még nem is lehet mindenkit oltani, ráadásul ezt egyes betegségek is akadályozzák, amelyek mellett valaki nem kaphat ilyen védőoltást.

A szakorvos arra figyelmeztetett, hogy ez a vírus nem szezonális, melegben is életképes. A történelem során csak a fekete himlőt sikerült teljesen eltüntetni a Föld színéről, és bár hazánkban nagyon jó a védőoltási rend, sok olyan betegség, ami itt nincs, máshol még jelen van. Mint mondta, a spanyolnáthának is idő kellett, mire megszelídült, valószínűleg a koronavírus esetében is hosszú távra kell berendezkedni, de akkor valószínűleg már nem okoz majd pandémiát.

A tavaly nyáron tapasztalt fellélegzés is szerinte a korábban meghozott intézkedéseknek volt köszönhető, nyáron viszont az emberek megindultak, és ősszel „robbant az egész történet”, a nyári tehát egy látszólagos nyugalom volt. Rámutatott, hogy ha a vírus terjedése a hőmérséklettől függne, nem beszélhetnénk például afrikai járványról.

Ami az indiai mutánst illeti, minden orvosnak az a félelme, hogy egyszer lesz egy „szökött” mutáns, amely megszökik a védőoltások elől, de remélik, hogy ez nem következik be.

Az oltásokról, illetve arról, szükség lehet-e harmadik oltásra, az infektológus azt mondta: abban kellene bízni, hogy a védettség lecsengésének ciklusa nagyobb, mint az újrafertőződés esélyének ciklusa. Ha megszűnik a járvány, az oltás fakultatív lehet, mert nem lesz szabadon "vad" vírus, és kevesebb lesz a fogékony szervezet – tette hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.