Jövő héten dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

Jövő héten dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő hét mind az öt napján ülésezni fog az Országgyűlés, a fő téma pedig a jövő évi költségvetés lesz. A képviselők már hétfőn szavazhatnak arról, hogy meghatározott időkeretben tárgyalják a büdzsét.

Az MTI beszámolója szerint a 2022-es költségvetés tárgyalása szerda reggel 8 órakor, a pénzügyminiszter 40 perces nyitóbeszédével kezdődik, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács (KT) elnökének 30-30 perces felszólalása követ. A frakciók vezérszónokai szintén 30-30 perces beszédeket tarthatnak, amelyek után a képviselők összesen legfeljebb hét és fél órában szólalhatnak fel. Csütörtökön további 13 órás, míg pénteken újabb 6 órás időkeret áll rendelkezésre a jövő évi költségvetés általános vitájában.

A pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gazdaság újraindítása a 2022-es büdzsé leghangsúlyosabb eleme, ugyanakkor a jövő évi költségvetés is megőrzi a kormány eddigi értékeit: a családok védelmét, a gyermeket nevelők támogatását és az idősek megbecsülését. Varga Mihály közölte azt is, hogy a kormány 2022-ben dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, GDP-arányosan 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett.

A büdzsé mellett a keddi napon meghosszabbíthatják a jelenleg is érvényben lévő veszélyhelyzet hatályát. Ennek lényege, hogy a kormány rendeletekkel hozhat szabályokat, nincs szükség a parlament által alkotott törvényekre. Gulyás Gergely korábban azzal indokolta a javaslatot, hogy az ország cselekvőképessége biztosított maradjon, pláne, hogy nyáron nem is ülésezik a Ház. A veszélyhelyzetnek ezúttal is van végnapja, mégpedig az Országgyűlés őszi ülésszakától számított 15. nap. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány már korábban is dönthet a különleges jogrend megszüntetéséről.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.