Borult idővel indul a hét

Borult idővel indul a hét

Esős útszakasz. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Dan Musat/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte borult idővel indul a nap, sokfelé lesz lesz kiadós eső, zápor, helyenként beágyazott zivatar. A legtöbb esőre – területi átlagban is 15-20 mm – az Észak-Dunántúlon és az északi megyékben számíthatunk – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délután már szakadozni, vékonyodni kezd a felhőzet nyugat felől, és a csapadék is egyre inkább az északkeleti tájakra korlátozódik, kisebb záporok azonban még lehetnek máshol is. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, délelőtt a Dunántúlon, délután, este keletebbre is megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósan csapadékos keleti, északkeleti részeken pár fokkal hűvösebb is lehet.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn hidegfronti hatásra kell készülni, de a fülledtség és a szél is okozhat egészségügyi panaszokat. Gyakori lehet a fáradékonyság, bágyadtság, dekoncentráltság. Emellett fejfájás, migrén, valamint vérnyomás- és keringési problémák is felléphetnek, többen alvászavarokat is tapasztalhatnak. A változékony időben ingadozó lesz a hő- és komfortérzet, a fülledt időben nehézlégzés is előfordulhat. Eső, záporok területén átmenetileg romolhat az asztmások állapota.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn sokfelé vizes, csúszós útszakaszokra lehet számítani. Zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint erős, viharos széllökések ronthatják jelentősebb mértékben a járművek menetstabilitását. A nagy mennyiségű eső miatt akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Címkék: időjárás