Szlávik: hamarosan nálunk is megjelenik az indiai variáns, amely az oltatlanokra lesz veszélyes

Szlávik: hamarosan nálunk is megjelenik az indiai variáns, amely az oltatlanokra lesz veszélyes

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője (Fotó: Szlávik János Facebook-oldala))

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem értük el az 5 millió beoltottat, de egyre közelebb és közelebb kerülünk hozzá – közölte Szlávik János az RTL Klub reggeli műsorában. Mint hozzátette, immár a 16-18 évesek is segíthetnek ebben, és az egyre több Pfizer-vakcinának köszönhetően valószínűleg az a réteg is be fogja oltatni magát, amely kifejezetten erre az oltóanyagra vár.

Szlávik János jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a „preferált vakcinákból” is. Jelenleg 6 vakcinatípus közül lehet választani, orosz azonban hamarosan már nem fog érkezni – emelte ki.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa úgy látja, egyelőre nem tisztázott, hogy a különböző vakcinák együttes alkalmazásával lehet-e nagyobb védettséget elérni, az viszont már bebizonyosodni látszik, hogy a két oltás közötti hosszabb időtartam növelheti az ellenanyagszámot. Arra is figyelmeztetett, hogy a védettség jelenlétét nem lehet kizárólagosan az ellenanyagszámra leszűkíteni. A súlyos megbetegedéstől minden vakcina véd, még akkor is, ha esetleg nagyon alacsony, vagy egyáltalán nincs is ellenanyag a páciens szervezetében.

Arról is beszélt, hogy hamarosan valószínűleg hazánkban is megjelenik a koronavírus indiai variánsa, melynek leginkább azok lesznek kitéve, akik még nem estek át a betegségen, vagy nem oltatták be magukat. – Angliában, ahol nagy az átoltottság, és megjelent az indiai mutáns, már látják, hogy aki nem oltatta be magát, azok között terjed az indiai. Tehát, aki be van oltva, arra nem jelent nagyobb veszélyt az indiai, vagy legalábbis akkorát, mint aki nincs beoltva – szögezte le.