Országos Előválasztási Bizottságot hívott életre az ellenzék

Országos Előválasztási Bizottságot hívott életre az ellenzék

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság – ezt a hat érintett szervezet, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd jelentette be csütörtökön. Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben már megállapodtak, a szervezéshez pedig nyitottak a „megbízható és elfogadott” civil partnerszervezetek bevonására.

Miután a 2019-es önkormányzati voksolás előtti előválasztások lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a Civil Választási Bizottság, így őket is be szeretnék vonni a munkába. Ezzel együtt a tagszervezeteit is felkérték, hogy aktivistáikkal és technikai háterükkel vegyenek részt a folyamatban. Erről még egyeztetni fognak.

Az érintett tagszervezetek és a pártok által közölt preferenciáik:

  • a társadalmi mozgósító kampányokkal százezreket elérő aHang (amelynek csak a neve hasonlít a Magyar Hanghoz – a szerk.),
  • a kormánypárti médiafölény ellensúlyozására létrejött Nyomtass te is!,
  • a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom,
  • a civilek, szakszervezetek, és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület,
  • a megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó ELEGY,
  • a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület,
  • valamint a kulturális szférát mozgósító FŐNIX Mozgalom.

Előválasztást a 106 egyéni választókerületben és a miniszterelnök-jelöltek között 2021. szeptember 18-a és 26-a között tartanak, míg a kormányfő-jelölti posztért lesz még egy forduló október 4-e és 10-e között.

Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan 20 000 ajánlást, egyéni jelöltek esetében 400 helyi ajánlást jelent Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy a parlamentbe kerülése esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot.

Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket. Lehetőség lesz mind online, mind személyesen a választóknak előregisztrálni és szavazni is.