Felmentették a megmérgezett sportlövőt, de hiába derült ki a szabotázs, még nem lélegezhet fel

Felmentették a megmérgezett sportlövőt, de hiába derült ki a szabotázs, még nem lélegezhet fel

Péni István (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett – írta az MTI. Ezzel részben legalábbis megoldódni látszik a magyar sport elmúlt évtizedeinek egyik legsötétebb ügye.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF „az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján” hozta meg a döntését. Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein „teljes jogosultsággal állhat rajthoz”, azaz indulhat az olimpián – véli a távirati iroda. Sajnos azonban tévednek, az ISSF döntése ellen ugyanis a Doppingellenes Világszervezet (WADA) még fellebbezhet, tovább nyújtva az ügyet. Ha a szervezet kifogással él, akkor előfordulhat, hogy Péni végül lemarad a nyári játékokról sőt, akár még az is, hogy utólag tiltják el – még akkor is, ha ártatlan volt, és nem volt tudomása arról, hogy doppingszer került a szervezetébe.

A történet előzménye a két érintett sportlövő, Péni István és Sidi Péter a sportszerűség határán túli, személyeskedéstől, vádaskodástól és üvöltözéstől sem mentes rivalizálása. Mivel mindketten a világ élvonalához tartoznak, és így a tokiói olimpián is eséllyel indulnak, a párharc a legszélesebb nyilvánosság előtt zajlott, ami nem vetett túl jó fényt a hazai szövetségre és a szakág versenyzőire. Az ellenségeskedés a március végén Delhiben rendezett világkupán csúcsosodott ki. A magyar férfi csapat döntőbe jutott ugyan, ám Péni (és Pekler Zalán) nem volt hajlandó a lőállásba lépni Sidi oldalán, mondván utóbbinak szabálytalan a fegyvere. A botrányos esetet követően a magyar szövetség mindhárom versenyzőjét megbüntette, itt azonban még nem volt vége az ügynek.

Kiderült ugyanis, hogy egy magyar sportoló doppingmintája pozitív lett, nem kellett sok, hogy fény derüljön a bűnösre: Péni István használt tiltott teljesítményfokozót. Csakhogy ő azonnal bizonyítékokkal állt elő arra nézve, hogy valaki megmérgezte. Az általa bemutatott delhi szálloda biztonsági kamerás felvétele alapján egyértelművé vált, hogy a magyar csapat egy tagja kéretlenül behatolt Péni üres szobájába, és csak 45 perccel később távozott onnan. Az inkriminált sportoló Sidi Péter volt.

A szövetség fegyelmi eljárást indított a felvételeken látható Sidi Péterrel szemben, Péni versenyengedélyét azonban nem vonta be. Véleményük szerint ugyanis egyértelműen bizonyítható a szabotázs ténye.

Csak az ügy egyik fele zárult le

Sidi Péter hosszan kivárt a reakcióval, csütörtöki közleményében azonban visszautasított a vádakat. –A tisztelt közvélemény napok óta érdeklődéssel kíséri az indiai vk–n történt eseményeket. A sajtóban megjelent közlemények alapján olyan hírek terjengenek, hogy engem gyanúsítanak Péni István doppingolása közreműködőjének, melyet visszautasítok – írta. Magyarázatot azonban nem adott rá, miért lépett be hívás nélkül riválisa szobájába, és mit csinált ott háromnegyed órán keresztül.

A szabotázzsal gyanúsított sportlövő a szövetség kérdéseire sem válaszolt, pedig nagyon szerették volna megtudni, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, kitől kapott kulcsot a szobához és mit csinált a szobában.

Az ISSF vizsgálata mindettől függetlenül megállapította többek között, hogy Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, vele szemben szabotázs történt. James Lally, az ISSF orvosi és antidopping bizottságának elnöke az eljárás során a fentieken túl arra jutott, hogy Sidi Péter „egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában”. 

Az ISSF kijelentette, hogy „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin kapszulákban”. A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok pedig igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben Furasemidet nem tartalmaz.

Fontos részlet, hogy a sportlövők esetében nagyon ritka a dopping, egyedül a bétablokkoló merülhet fel a tiltott anyagok közül, hiszen segít megállítani a kézremegést, a furoszemid azonban semmilyen előnnyel nem jár. Már csak ezért is lett volna teljesen indokolatlan a használata. Különösen egy tét nélküli világkupa versenyen, egy olyan induló számára, aki korábban biztosította a helyét a tokiói olimpián.

És ha már a nyári játékok: a WADA-nak 21 napja van a fellebbezésre a nemzetközi szövetség döntése ellen. Ha élnek vele, akkor folytatódik a vizsgálat, amely során Péninek minden kétséget kizáróan be kell bizonyítania, hogy önhibáján kívül került a szervezetébe a tiltott anyag. Ha a WADA nem látja hitelesnek a magyarázatát, akkor akár el is tilthatja. És bár az egyértelmű, hogy előnye nem származott a dologból, egy néhány hónapos eltiltás is azt jelentheti, hogy ki kell hagynia az olimpiát. Még rosszabb, ha a nyári játékokat követően hoz döntést a WADA, és utólag érvényteleníti Péni eredményeit. Ne feledjük, a sportlövő világranglista-vezetőként az egyik legnagyobb esélyes Tokióban.

Az ISSF döntésével ráadásul csak az ügy egyik fele zárult le, Sidiről még határozniuk kell. Az ugyanis, hogy a szabotázs bebizonyosodott, nem jelenti azt, hogy egyből megvan a tettes. Az eljárás lezárásáig pedig még az is előfordulhat – még ha kicsi is az esélye –, hogy a mérgezéssel gyanúsított sportoló visszakapja az engedélyét. Ha így lesz, akkor pedig a két rivális akár egyszerre is küzdhet majd a hazájáért Tokióban.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.