„Az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát”

„Az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát”

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő, azaz május 31-e volt a határideje annak, hogy kiderüljön: jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzési adó bevételek miatt. A főpolgármester és a kerületi vezetők azonban továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett – ezt Karácsony Gergely és az ellenzéki kerületek polgármesterei közös közleményükben írták.

Szerintük tehát „az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását”. Azt kifogásolták, hogy december óta lett volna ideje a kormánynak kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak „mellébeszélést, konkrét hazugságokat” kapott a főváros.

A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől. Az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. – Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták ugyan, a városlakókat viszont megsarcolták – közölték. Külön kitértek rá, hogy a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. – A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019. októberében ellenzéki polgármestert választottak – írta a főpolgármester és az ellenzéki polgármesterek. Szerintük tehát a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város. Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.