„Nincsen nemzeti vízió, sokkal inkább lopás van”

„Nincsen nemzeti vízió, sokkal inkább lopás van”

Ellenzéki sajtótájékoztató (Kép: Varju László / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlannak nevezte a 2022-es büdzséjavaslatot és a mögötte meghúzódó szemléletet csütörtöki sajtótájékoztatóján az Országgyűlés költségvetési bizottságának négy ellenzéki tagja.

Varju László (DK), a testület elnöke arról beszélt: „25 ezer milliárd forintos bevételből több mint 28 milliárd forintot költ el a kormány” jövőre, sok esetben vállalhatatlan, elfogadhatatlan kiadásokra. Szerinte egyértelműen saját közvetlen politikai és baráti körét támogatja a kormányoldal „a választási költségvetéssel”, megfeledkezve a társadalom és a gazdaság valódi állapotáról. Mindezzel pedig Európától leszakadó sereghajtóvá teszik az országot. Bírálta, hogy az 1049 ellenzéki módosító indítvány egyikét sem támogatta a kormányoldal, majd az elszalasztott lehetőségek időszakaként beszélt az elmúlt tíz esztendőről, mondván, hatalmas uniós támogatások felhasználása mellett maradtak el a strukturális reformok.

Frakciótársa, egyben a Liberálisok elnöke, Bősz Anett a meglévő társadalmi szakadékok bebetonozása költségvetéseként beszélt az előterjesztésről, hozzátéve, egy elvesztegetett évtized után egy rossz elosztási rendszerben gondolkodik a 2022-es büdzsé, azokat támogatva társadalompolitikai intézkedéseivel, akik „egyébként is jól elboldogulnak a világban”.

Mesterházy Attila (MSZP) a felsőoktatás versenyképességének javítását, az egészségügy megújítását, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, egy fejlett egészségipar felépítését, egy innovációs ökoszisztéma kialakítását, népesedési fordulat véghezvitelét hiányolta az elmúlt évtizedből. – Világossá vált a számunkra, hogy nincsen nemzeti vízió; sokkal inkább lopás van – jelentette ki, hozzátéve, nem a helyreállítás vagy az újraindítás, hanem az eddig megszokott gyakorlat költségvetése a 2022-es.

Átgondolatlan, bizonytalan, elnagyolt választási költségvetésnek nevezte a jövő évit Potocskáné Körösi Anita (Jobbik), természetesnek nevezve, hogy frakciója nem támogatja a szavazáskor a jövő évi büdzsét.