Szlávik: az európai nyaralás nem jelent veszélyt

Szlávik: az európai nyaralás nem jelent veszélyt

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok az országok veszélyesek – Dél-afrikai Köztársaság, India, Vietnám és Brazília  –, ahol tombol a vírus, mert onnan hozhatják haza a nyaralók a vírust. Egy átlagos utazás egy európai országban nem jelent veszélyt – mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Szlávik János.

A szakember arról is beszélt, hogy a szabadtéren való maszkviselés elhagyása jó döntés, a szabadban kevésbé terjed a fertőzés, a zárt helyeken viszont érdemes hordani a maszkot, mert a vírus még jelen van.

Az Index cikke szerint a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hangsúlyozta, a járványnak még nincs vége, a vírus ellen csak az oltással lehet védekezni, és hozzátette, van elegendő vakcina mindenkinek, nem csak az eddig regisztráltak számára.

A szakember szerint az egész felnőtt lakosság számára elegendő oltóanyaggal rendelkezik Magyarország, viszont 3 millióan még nem jelentkeztek. Azért lenne fontos az ő oltásuk is, mert úgy látja, hogy a beoltottaknál szinte soha nem alakul ki súlyos betegség, legfeljebb enyhe, ráadásul ők nagyon ritkán terjesztik a betegséget.

Szlávik János szerint ha valaki be van oltva, a megfertőződés esélye egy a 15-20 ezerhez, a kórházba kerülés esélye egy a 75-100 ezerhez, az pedig, hogy valaki meghaljon úgy, hogy be van oltva, az egy az egymillióhoz.

Ugyanakkor érdekes, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a következőket mondta: „Eddig 3,7 millióan kaptak második oltást, akik pedig az oltást követően megbetegedtek, 8193-an voltak. Ha hét napon túl vesszük, ez 7152 személy. Közülük 524-en haltak meg, hét napon túl nézve 455-ön.”

A miniszter által közölt halálozási számok ellentmondani látszanak a Szlávik János által elmondott halálozási aránynak.