Népszava: Kisebb lehet a védettség esélye, ha nincs antitest

Népszava: Kisebb lehet a védettség esélye, ha nincs antitest

Kis Lászlóné ápolónõ oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még kevés a minta, de az eddigi tapasztalatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy akinek az oltás hatására nem alakult ki az antitestes védelme, annál nagy százalékban a sejtes immunitás sem fejlődik ki – mondta a Népszavának Puskás László biológus, a Szegeden magánlaboratóriumot működtető Avidin Kft. ügyvezetője. A cég egy olyan tesztet fejlesztett ki, amely képes a vérből kimutatni, hogy kialakult-e az úgynevezett T-sejtes védelem, eddig 60-70 vizsgálatot végeztek. 

A kérdés elsősorban amiatt merült fel, mert több országban – így hazánkban is – azt tapasztalták főleg a kínai Sinopharm vakcinával oltott idősebb páciensek egy részénél, hogy nem mutattak ki a koronavírus elleni bevethető antitesteket a tesztek. Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal nyugtatott mindenkit, hogy a szervezet védekezésének egy másik mechanizmusa, a sejtes immunitás ettől még kialakulhatott, csak ez nem mérhető könnyen.

A szegedi cég képes erre, és az eddigi kevés számú minta alapján úgy találták, hogy azoknál, akiknél nem tudtak antitestet mérni, jóval kevesebbszer találtak sejtes védelmet is, vagyis van összefüggés az oltás utáni antitest szám és a T-sejtes immunválasz között. A biológus ugyanakkor megjegyezte: arról nekik nincs információjuk, hogy milyen vakcinával oltották azokat, akiknek a vérmintáját vizsgálják.

A járványügyi hatóságok más országokban már nemcsak elvileg jutottak arra, hogy ha nem elég a két Sinopharm-oltás, akkor kell adni egy harmadikat – írja a lap, és az Egyesült Arab Emírségre valamint Bahreinre hivatkozik példaként, ahol például a Sinopharmmal oltottak közül a koruk vagy egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettek egy harmadik dózist is kapnak, Pfizerből.

Magyarországon egyelőre nem került szóba az esetleges harmadik dózis, pedig az érintettek már néhány ezres Facebook-csoportot is létrehoztak. A napokban petíciót indítottak, amelyben ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek. Miután az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálataik csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki, attól tartanak, hogy nem alakult ki náluk a megfelelő védelem.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere májusban bejelentette: átfogó vizsgálat indul a vakcinák hatékonyságának megállapítására, de sokáig tart, mire ennek eredménye lesz.