Tavaly már több mint negyedmilliárdot költöttek a Fudan magyarországi képzésére

Tavaly már több mint negyedmilliárdot költöttek a Fudan magyarországi képzésére

Városvédõ Pallas Athéné görög istennõ szobra esti megvilágításban a régi Városháza épületének sarkán, a fõváros I. kerületében, a Szentháromság téren. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány tavaly 266 millió forinttal támogatta a Budapesti Corvinus Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem közös képzését. Az alapítványnak 4,5 milliárd forintnyi pénzügyi bevétele volt, ebből csaknem 1,9 milliárd forintot tett ki az árfolyamnyereség.

Összesen 266 millió forintot költött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványa a kínai Fudan egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem közös MBA-képzésének támogatására – derült ki a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) 2020-as évről szóló beszámolójából.

A közös képzési (Fudan-Corvinus Double Degree MBA) program 2019-ben indult, az első évben még csak 3,1 millió forintot adtak erre a célra.

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Corvinus Egyetem egyébként június elején jelentette be, hogy június 30-tól véget vetnek az együttműködésnek. A két intézmény vezetői abban állapodtak meg, hogy az átállás során „sem az oktatási portfóliót, sem a diákokat, sem az oktatókat nem éri hátrány”, azaz az együttműködés megszűnése alapvetően nem befolyásolja azoknak a képzéseknek a további működését, amelyekben részt vett az MNB.

– Tekintettel a Fudan-Corvinus Double Degree MBA-program magas képzési költségére, a Corvinus vezetése keresi az új együttműködő partnert – közölte akkor az egyetem.

TámogatásokMillió forint
BCE – sanghaji Fudan Egyetem MBA program266
BCE Geopolitikai Doktori Program8,9
Széchenyi István Egyetem Transzdiszciplináris Doktori Iskola237
NJE GTK ECO Ösztöndíjprogram28
NJE GTK tanulmányi Ösztöndíjprogram10
Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram50
PABooks – pénzügyi-közgazdasági-geopolitikai könyvkiadás támogatása50
PTE Geopolitikai Doktori Program189,5
Egyéb494,7

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben hozott létre több mint 266 milliárd forintos vagyonnal összesen hat alapítványt, amelyek később három alapítványba olvadtak össze. Tavaly ezt a hármat egyesítették, így jött létre a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány.

Az alapítvány beszámolója szerint tavaly a pénzügyi műveletekből 4,5 milliárd forintnyi bevétel keletkezett, ebből 2,7 milliárd forint származott kamatokból és 1,86 milliárd forint realizált és nem realizált árfolyamnyereségből. A Magyar Hang kérdésére a PADME azt közölte, ennek az árfolyamnyereségnek a jelentős része egy devizaalapú kötvénybefektetésből keletkezett.

Nem ez az első eset egyébként, amikor jól jött a rekordalacsony forintárfolyam. A Portfolio korábbi cikke szerint tavaly összesen 255,4 milliárd forintos nyereséget ért el az MNB, amely teljes egészében a devizaárfolyamon elkönyvelt profitnak volt köszönhető. A pénzből 250 milliárdot fizetnek be a költségvetésbe osztalékként.

A PADME saját eredményeikről szólva lapunknak azt írta, a szervezet hét év alatt kilencmilliárd forintnyi pluszforrást nyújtott a felsőoktatás számára, ebből több mint hárommilliárd forinttal támogatták célzottan a hazai doktori iskolákat és az MBA-képzést. Kimutatásaik szerint eddig összesen több mint 1600 projektet támogattak 11 milliárd forintot is meghaladó mértékben. Az összes alapítványi támogatásnak több mint négyötöde közvetve vagy közvetlenül a felsőoktatásban hasznosult – írták.

Millió forintLeírás
Értékesítésből származó bevétel144ingatlanhasznosítás, könyvértékesítés, vállalkozási tevékenység.
Egyéb bevételek18A folyósított támogatások fel nem használt részeinek visszautalása.
Pénzügyi műveletek bevételei4586Kamatbevétel és árfolyamnyereség.
Anyagjellegű ráfordítások741Alapcél szerinti kiadás, vállalkozási tevékenység.
Személyi jellegű ráfordítások561
Egyéb ráfordítások1235A kuratórium által jóváhagyott, szervezeteknek nyújtott támogatás.