Adófizetési halasztást is lehet kérni

Adófizetési halasztást is lehet kérni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések nem merülnek ki az Orbán Viktor által a gyermekes családoknak megígért szja-visszatérítésben, a legfrissebb Magyar Közlönyben további újdonságok is találhatók. Így a magánszemélyek a meg nem fizetett adó után halasztást, a vállalkozások mérséklést kaphatnak, a veszélyhelyzetre tekintettel.

Eszerint az adó megfizetésére kötelezett személynek a 2021. december 31-ig előterjesztett kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb 5 millió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez a NAV.

A vállalkozásoknál – szintén az év utolsó napjáig előterjesztett kérelemre – az adótartozást egy alkalommal, legfeljebb 20 százalékkal, de 5 millió forintot meg nem haladó összegben mérsékli a NAV, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető.

A 2021-es évre nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani, megfizetni az arra egyébként kötelezetteknek – döntött a kormány.

A Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeg után idén nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, és a reprezentáció valamint az üzleti ajándék szochóját is elengedik december 31-ig.

Mindezek mellett a 2021. évben az Szja tv. 71. § (1) bekezdésétől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártya

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint összegig minősül béren kívüli juttatásnak.