Vagyonzárolás és Mészáros-adó: reagált az ellenzék Orbán kormányinfójára

Vagyonzárolás és Mészáros-adó: reagált az ellenzék Orbán kormányinfójára

Mészáros Lõrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festõmûvész mûveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. A kiállítóhely a Váli-völgyben született, ott felnövõ Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas mûvész hagyatékának jelentõs részét mutatja be (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét nemzeti konzultációt hirdet a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón. A Jobbik elnöke Mészáros Lőrinc gazdagodásával kapcsolatban indítana nemzeti konzultációt, az LMP pedig úgy véli: a nemzeti konzultáció ötlete a nyilvános beismerése annak, hogy Karmelitában nagyon komolyan rettegnek a 2022-es választási vereségtől. Dobrev Klára úgy reagált: 2022 után „zárolni fogjuk az oligarchák vagyonát”, Karácsony Gergely pedig bevezetné a Mészáros-adót.

– Orbán Viktor… , akarom mondani, Mészáros Lőrinc vagyona 185 milliárd forinttal nőtt a válság alatt. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben minden egyes órájában, amíg aludt, akkor is, 20 millió forintot keresett, percenként több mint 300 ezret... Nincs ennél világosabb bizonyítvány a kormány gazdasági válságkezeléséről, ilyen, amikor a kiváltságosok 1 százaléka gazdagodik a 99 százalék kárára – reagált Karácsony Gergely főpolgármester.

Felidézte, Orbán Viktor csütörtökön azt mondta, a kormány nem illetékes Mészáros gazdagodásában. – De még mennyire, hogy az. Hiszen éppen Orbán Viktor kormánya volt az, amelyik a gazdaságvédelemre szánt források háromnegyedét saját klienseinek adta, köztük a legnagyobb részt éppen Mészáros érdekeltségeinek. Íme, ennek az eredménye ez a brutális gazdagodás, lesz mit tenni abba a páncélszekrénybe… És mindezt azon a napon, amikor kiderült, egész Európában Magyarországra szabták ki a legtöbb bírságot az uniós forrásokkal való visszaélés miatt. Az egyetlen jó hír ebben, hogy lesz miből visszavenni a kormányváltás után. Lesz Tiborcz-adó és lesz Mészáros-adó is – ígérte Karácsony. Azt is bejelentette, szombaton bemutatja jóvátételi politikájának az alapjait. – El fogom mondani, hogyan veszünk vissza a válság nyerészkedőitől, mit jelent a Tiborcz-adó mellett a Mészáros-adó, és mire kellene költeni a visszaszerzett közvagyont – írta.

Van, aki vagyonbiztosokat rendelne ki az oligarchák mellé

Jakab Péter, a Jobbik elnöke közösségi oldalán azt írta: Orbán Viktor ma bejelentette a kormányinfón, nemzeti konzultációt indít, arról, hogy megvalósítsák-e a Jobbik javaslatát, vagyis visszaadják-e az átlag alatt kereső melósoknak azt a személyi jövedelemadót, amit befizettek idén a költségvetésbe. Az Orbán-család és Mészáros Lőrinc állami pénzen történő gazdagodását firtató kérdést viszont nem kívánta feszetegetni, mert szerinte neki ehhez semmi köze nincs.

– Orbán Viktor fordítva ül a lovon: nem arról kell nemzeti konzultációt indítani, hogy visszaadják-e a kiskeresetű melósoknak az adót. Az ugyanis visszajár, és nem csak a gyermekeseknek. Arról kellene megkérdezni az embereket, hogy szerintük van-e köze Orbánnak a saját családja és Mészáros mérhetetlen gazdagodásához, és hogy visszajár-e a lopott pénz azoknak, akik megdolgoztak érte. Na, erről már nem nemzeti konzultál a maffiavezér, hisz tudja a választ. És mi is tudjuk. Ezért fog megfizetni mindenért! – írta Jakab Péter.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője és a DK miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán úgy reagált a kormányfő által mondottakra, hogy egy 2022-es kormányváltás után „vagyonbiztosok kirendelésével fogják zárolni a közpénzekből milliárdossá hízott oligarchák vagyonát, a gazemberek pedig majd magyarázkodhatnak a bíróságon, amikor a törvények már rájuk is vonatkozni fognak”

– Ma már eseményszámba megy, ha a miniszterelnök egyszer-egyszer hajlandó újságírók előtt mutatkozni. Arról ugyanakkor láthatóan már nem akart beszélni, hogy hogyan lett a gázszerelő strómanja, Mészáros Lőrinc papíron a leggazdagabb magyar, és hogyan lett ezáltal valójában Orbán Viktor a leggazdagabb magyar. Erre a kérdésre csak zavaros összevissza beszélést kaptunk, hogy az a kormány, amely neki adta a magyarok pénzét, „nem illetékes” Mészáros gazdagodását illetően. Hát persze, mi is lenne itt, ha illetékes lenne – írta a DK miniszterelnök-jelöltje, aki ezek után kilátásba helyezte, hogy 2022-ben „véget fogunk vetni ennek a világnak, a törvények felett álló kiváltságos kevesek mértéktelen gazdagodásának.

Ez szerinte azt jelentené, vagyonbiztosok kirendelésével fogják zárolni „a közpénzekből milliárdossá hízott oligarchák vagyonát, a gazemberek pedig majd magyarázkodhatnak a bíróságon, amikor a törvények már rájuk is vonatkozni fognak”. – Külön törvényben fogjuk megtiltani azt is, hogy miniszterek, állami vezetők vagy a családtagjaik közbeszerzéseken indulhassanak. Vége lesz a milliárdos gázszerelők, vejek, rokonok világának, és akkor majd mondhatja a mindenkori miniszterelnök, hogy nem illetékes egyetlen vállalkozó gazdagodásának tekintetében sem. Az a Magyarország már rólunk, tisztességes sokakról, magyarokról fog szólni – írta Dobrev Klára, aki azt is kilátásba helyezte, hogy csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában részletesen ismertetni fogja a terveit.

Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke közösségi oldalán tette közzé a párt közleményét: az LMP úgy véli, az Orbán Viktor által ma bejelentett újabb nemzeti konzultáció ötlete a nyilvános beismerése annak, hogy Karmelitában nagyon komolyan rettegnek a 2022-es választási vereségtől és minden eszközt bevetnek annak elkerülésére.

– Nem riadnak vissza a féktelen osztogatás ígérgetésétől, miután sem a járvány idején, sem most, a kilábalás kezdetén nem nyújtanak segítséget sem a rászorulóknak, sem a nyugdíjasoknak, sem mikro- kis- és középvállalkozásoknak – csak a barátaiknak, az oligarcháiknak csatornázzák a forrásokat. A most beígért SZJA-visszatérítés is csak egy ígéret, ami vagy valóra válik vagy nem. Orbán a mai kormányinfón három válságról emlékezett meg, de valahogy megint elfelejtette, hogy minél sürgősebben kezelni kellene a klímaválságot. Nem mélyíteni, hanem felszámolni kellene a társadalmi feszültséget, amit igen jelentős mértékben éppen a miniszterelnök gerjeszt, megosztva, egymás ellen hangolva a különféle társadalmi csoportokat. Kisebb és nagyobb jövedelműeket, nyugdíjasokat és munkavállalókat, gyerekes és gyerek nélküli családokat – írta a párt.

Orbán szerint messze még az egyensúly

A kormányfő a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy ismét nemzeti konzultációt indítanak, ahogy az a pénzügyi válság és a migrációs válság kapcsán is történt, hogy „egyetértési pontokat hozzanak létre a legfontosabb kérdésekben”, ide értve a szerdán bejelentett gazdasági javaslatokat is.

A kormányfő elmondása szerint a minimálbér 200 ezer forintra emelése is a konzultáció témája lesz. Arról a szerdai bejelentésről is szólna elmondása szerint a konzultáció, hogy a 2022-es évben visszakapják a 2021-ben befizetett SZJA-t a gyermeket nevelő családok. 

Az újságírói kérdések során felmerült az is, hogy Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, ám Orbán Viktor erre csak annyit mondott, ha valakinek sok pénze van, akkor két szabályt kell követnie: minden szabályt be kell tartani, minden adót be kell fizetni. Listából sok van, nem nagy ismerője a miniszterelnök ezeknek, de amikor elé kerül, akkor még mindig azt látja, hogy az első száznak a 80 százaléka baloldali. – Messze vagyunk még az egyensúlytól – mondta. A kormányfő ennek kapcsán megismételte a már korábbi álláspontját: az üzletet és a politikát külön kell választani. Itt is odaszúrt a baloldalnak, hogy náluk másként van, külön ki is emelte Medgyessy Pétert, Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet.

Az álláspontja egyébként ugyanez a családtagjai gazdagodásával kapcsolatban is.