Egyre többen tervezik a nyaralást

Egyre többen tervezik a nyaralást

Fürdőzők Balatonlellén 2020. július 10-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban a tavalyihoz viszonyítva 200 százalékkal, több mint 1 millió 250 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma Magyarországon – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az ügynökség hivatalos szombati podcastjában.

Guller Zoltán elmondása szerint a hazai szálláshelyeken a vendégéjszakákat 82 százalékban belföldi turisták vettek igénybe. Egyúttal jó hírnek nevezte, hogy folyamatosan emelkedik a nyári foglalások száma. Szám szerint ez azt jelenti, hogy a nyitás bejelentésétől kezdve – az elmúlt egy hónapban – 40 százalékkal többen foglaltak szállást a nyárra.

A vezérigazgató szavai szerint minden remény megvan arra, hogy nyáron a tavalyi 13,5 millió vendégéjszakához képest legalább 17 millió vendégéjszaka lesz. Bár ez még mindig kevesebb, mint a 2019-es, akkor ugyanis 40 millió volt ez a szám.

Guller Zoltán kitért arra, hogy ha júliustól „beindul” Európa, majd ősztől az Egyesült Államok, akkor „egy egészen értelmezhető, jó évet fogunk tudni közösen elkönyvelni”.

Kiderült, hogy a vendéglátásban áprilisban 46 milliárd forint árbevétel volt, májusban ez 84 milliárd forintra nőtt. Mint mondta, azt gondolja, hogy kezd helyreállni a szektor.

A strandfejlesztési programról szólva elmondta, immár a negyedik üteme zajlik, mintegy 2,5 milliárd forintból 83 szabadvízi strandot újítanak meg. A cél, hogy 2030-ig az ország valamennyi szabadvízi strandja forráslehetőséghez jusson.

(MTI)