A visszaéléseket segíti, ha a szexuális nevelés csak a szülő joga

A visszaéléseket segíti, ha a szexuális nevelés csak a szülő joga

Fotó: Flickr.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felnőttek úgy élnek, ahogy akarnak, rájuk ez a törvény nem vonatkozik, viszont a gyerekeket védeni kell – fejtegette szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök nem látja melegellenesnek a héten megszavazott jogszabályt, azt viszont elismerte, hogy a melegek tekinthetik annak. Szerinte az iskolai szexuális nevelés korlátait világosan fel kell állítani, a kiskorúakat pedig megvédeni attól, hogy olyan tartalmakhoz jussanak, amikkel a szüleik nem értenek egyet. (Más kérdés, hogy csak a 14 év alattiak a kiskorúak, a 14-18 közöttiek pedig fiatalkorúak.) „Majd ha felnőttek lesznek, dönthetnek róla, hogy mit hogyan akarnak csinálni, de addig a szülő joga a nevelés” – fogalmazott a kormányfő.

Persze, ha a kijelentést komolyan vennénk, be kellene szüntetni mindenféle ifjúsági film és -könyv kiadását, sőt, be lehetne záratni az óvodákat, általános iskolákat és gimnáziumokat is. Akkor is, ha általában a nevelésre tekintünk a szülő kizárólagos jogaként, és akkor is, ha csak a szexuális nevelés kérdésében gondolkodunk így.

A törvény konkrétan úgy fogalmaz: „tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.” Ha a homoszexualitás megjelenítése tiltott, úgy biológiaórákon sem lehet érinteni az állatvilágban jelenlévő hasonló tendenciákat, irodalomórákon pedig rengeteg művet cenzúrázni kell. Főleg, ha ehhez hozzájön a „szexualitás öncélú ábrázolása” is. E tekintetben felidézhetjük Catullus Éljünk, Lesbia című versét, ami az iskolai irodalomoktatásnak is része volt eddig:

Éljünk, Lesbia drágám, és szeressünk,
a vének szigorát, az ócska pletykát
egy fillérnél többre ne is becsüljük!
A nap tud lenyugodni, kelni folyton:
bennünk hogyha a röpke fény kihuny majd,
egy éj jön csak, a végtelen, nagy alvás.
Csókolj hát meg ezerszer, s újra, százszor,
aztán másik ezerszer, újra százszor,
s ismételd meg ezerszer, újra százszor!
És csókot ha sok ezret adtam, adtál,
eltévesztjük a számolást magunk is:
úgy nem tudja a sok gonosz se, hogy hány
csókunkért is irigykedik hiába.
/Kőrizs Imre fordítása/

Érdemes megjegyezni, hogy az eredeti szövegben ráadásul nem is csókra, hanem közösülésre szólít fel a szerző.

Nyáry Krisztián pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály értelmében tilos lenne gyerekeknek megmutatni Shakespeare egyes szonettjeit, Ovidius Átváltozásait, Babits Mihály és Weöres Sándor egyes verseit, valamint ismertetni Thomas Mann vagy Marcel Proust életrajzát.

A mássággal való találkozás az elmúlt években különféle mesekönyvek kapcsán lett felkapott téma. Ilyen volt a Meseország mindenkié kötet is, amit a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra még le is darált. Fontos ebből a szempontból megjegyezni, hogy ezeket a könyveket nyilvánvalóan nem a kiskorú gyermekek veszik meg saját maguknak, hanem a szülők döntenek arról, hogy hasonló mesékkel mutatják be a kicsiknek a világ sokszínűségét. A jogszabály célja lehet persze, hogy minden óvodában és iskolában kerüljenek tiltólistára a hasonló kötetek. Csakhogy eddig sem igen volt példa, hogy ezeket kötelező olvasmányként adták volna fel.

Pszichológusok és más szakértők számos alkalommal elmondták már, hogy míg a szexuális másság elfogadása egy harmonikus élethez vezet, addig elfojtása mentális problémáknak, öngyilkossági kísérleteknek ágyazhat meg. A Fidesz egyik alapító tagja, Kardos József is arról beszélt a héten a Partizán műsorában, hogy fiatalon három öngyilkossági kísérlete is volt, amíg nem tudta elfogadni a melegségét. Miután viszont megbékélt vele, már jóval kiegyensúlyozottabb életet tudott élni.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a kutatások szerint egy átlagos gyerek ma 9-11 éves korában lát először pornót. Szél Dávid pszichológus korábban a WMN-nek elmondta, fontos lenne, hogy mire a gyerek elé kerül egy ilyen tartalom, képben legyen a jelenséggel kapcsolatban. „Azért kell felkészíteni a gyerekeinket, mert ezek a pornószolgáltatók nem csak igényeket elégítenek ki, hanem ki is alakítanak igényeket” – fogalmazott Szél.

Tehát a szülő hiába nem kíván ezekről beszélni (és szexuális nevelői képesítés nélkül egyébként nem is biztos, hogy tud megfelelően), attól még a gyerekhez az okostelefonok világában így is, úgy is el fognak jutni ezek a tartalmak. Csak épp reflektálni is kevésbé tudnak rá a gyerekek, így pedig a szexuális tudatosság is alacsonyabb lesz, ami a bántalmazás jelenségét erősítheti fel. A melegellenes passzusokkal egyébként is ez a helyzet, mint erre Perintfalvi Rita egy cikkben felhívta a figyelmet. A szexuális másság elfojtása ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy egyesekből bántalmazó váljon. Emellett – ahogy arra megint csak Nyáry Krisztián mutatott rá Facebook-oldalán – a szexuálisan bántalmazott gyerekkel szemben harminc százalékban saját családtagjai, hatvan százalékban a családdal kapcsolatban álló személy követett el erőszakot. Összesen tíz százaléknyian lettek idegen elkövetők áldozatai.

Az Interpol jelentése szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén következtében jelentősen nőtt a gyerekekkel szemben elkövetett bántalmazások mértéke. Ez is nyilvánvalóan a gyerekekkel összezárt bántalmazó családtagok miatt történt. „Gyermekjogi szervezetek becslése szerint Magyarországon 100 esetből csupán 10 derül ki és mindössze egy esetben indul büntetőeljárás. Eközben 2005 óta zéró tolerancia van a gyerekekkel szembeni erőszak minden formája ellen, azóta pedig számos szigorító jogszabály született már. Eddig sem a jogszabályok voltak túl enyhék, hanem a végrehajtásukkal van baj” – közölte Nyáry Krisztián.

Amennyiben viszont Orbán Viktor valóban nem szeretné magára húzni a homofóbia vádját, úgy általános elvként kellene értenie, hogy a nevelés a szülő joga. A kormány viszont az elmúlt tíz évben rengetegszer terjesztette a saját propagandáját olyan felületen, ahol gyerekek is könnyedén elérhették azt. Csak egy friss példa: a Momentum két képviselőjelöltje, Orosz Anna és Csordás Anett a napokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tettek feljelentést a Fidesz YouTube-hirdetései miatt. Ezek ugyanis számos esetben gyerekműsorok előtt láthatóak, így a kicsik akaratlanul is a Soros Györgyről és Karácsony Gergelyről szóló lejárató hirdetésekkel találkozhattak.

Amennyiben csak a szexuális nevelésről beszélünk, természetesen abban a tekintetben is beleszól a kormány a dologba, például a jelenlegi jogszabállyal. Azzal ugyanis, hogy megtiltja a melegség megjelenítését, azzal azt valamiféle gyerekekre káros dologként jeleníti meg. Mind az alkotmány, mind a Büntető törvénykönyv tiltja a szexuális orientáció alapján történő különbségtételt, illetve gyűlöletre uszítást. Amennyiben a szexuális másságot a pedofíliával hozzák egy lapra, azt törvényileg üldözve, azzal nyilvánvaló módon gyűlöletre uszíthatnak meleg emberek ellen.

A homoszexualitást Európában 1977 óta nem tartják számon a mentális zavarok közt, és 2001-től még Kínában sem tekintik annak. A szexuális nevelés már a nyolcvanas-kilencvenes években is megjelent ifjúsági magazinokban, például a Bravo Szex, szerelem, gyengédség rovatában.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudoményi Intézetének egyetemi docense, Rácz András egyébként a Facebook-oldalán arra jutott, hogy a magyar melegellenes törvény még az orosz szabályozásnál is szigorúbb. „Az a jogszabály, amit a magyar Országgyűlés a napokban készül elfogadni, valójában csak annyiban tekinthető orosz mintájúnak, hogy az alapötlet (tehát a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása) hasonló. Tartalmilag azonban a magyar jogszabály-tervezet lényegesen szélesebb körű és szigorúbb LGBTQI ügyekben, mint az orosz” – jelentette ki.