Falus András szerint két oltás és magasabb átoltottság kell a negyedik hullám elkerüléséhez

Falus András szerint két oltás és magasabb átoltottság kell a negyedik hullám elkerüléséhez

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Falus András immunológus szerint itthon is egy negyedik hullámba torkollhat a delta variáns terjedése, ha nem lesz legalább 80 százalékos az átoltottság – derül ki az ATV műsorából.

Az immunológus úgy látja, hogy a nyájimmunitás eléréséhez legalább 80 százalékos átoltottságra lenne szükség itthon, ennek hiányában félő, hogy a sokkal agresszívebb és gyorsabban terjedő delta variáns (így hívják most már az indiai mutációt) egy negyedik hullámot robbant be Magyarországon.

A híradó riportjában megszólalt Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos is, aki szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy az indiai mutáció tüneteiben eltér az eredeti, vuhani vírustól, tehát a szaglás és ízlelés elvesztése nem annyira jellegzetes tünet, mint a korábbiakban, „inkább egy ilyen náthás influenza szerű tünetekkel kezdődik ez a betegség” – fogalmazott.

Falus András immunológus arra is figyelmeztet, hogy egy oltás nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozzuk a delta mutáns terjedését. Kiemelte a chilei és az angol példát, ahol a magas átoltottság ellenére is újabb hullám alakult ki. Az immunológus szerint a nyájimmunitás eléréséhez két oltással számolva, nyolcvan százalékos átoltottságra lenne szükség.