Magyarország is segítséget ajánlott a tornádó sújtotta Csehországnak

Magyarország is segítséget ajánlott a tornádó sújtotta Csehországnak

Tornádó Csehországban 2021. június 24-én (Fotó: Twitter/Stormchasing DE)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Twitter közösségi portálon és a Youtube-on is megdöbbentő felvételek keringenek a Csehországot sújtó tornádóról, amely csütörtök este pusztított Dél-Morvaországban. Legalább 200 ember megsérült, többen meghaltak, és hatalmas anyagi károk keletkeztek. Magyarországi több más országhoz hasonlóan azonnali segítséget ajánlott fel Csehországnak pénteken.

A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy válságstáb alakul a munkálatok irányítására.

Magyarország azonnali, 20 millió forintos gyorssegélyt biztosít a Hungary Helps Programban Csehországnak a károk enyhítésére – erről a Miniszterelnökség tájékoztatta pénteken az MTI-t. 

A magyar segítségnyújtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben valósul meg, tárgyi eszközök adományozásával a közösen meghatározott humanitárius célokra, valamint Hrusky községben a szélviharban megsérült templom helyreállítására – írta a Miniszterelnökség.

A szomszédos Szlovákia és Ausztria a tornádó által okozott károkat látva szintén azonnali segítséget ajánlott fel a cseh kormánynak. 

A katasztrófáról egyre több felvétel jeelnik meg a közösségi médiában: