Nőtt a beoltottak száma, de még nincs meg az 5,5 millió fő

Nőtt a beoltottak száma, de még nincs meg az 5,5 millió fő

Nyíregyháza, 2021. június 24. Adamecz Imre címzetes fõorvos háziorvos beolt egy nõt az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésû, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával nyíregyházi háziorvosi rendelõjében 2021. június 24-én. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A beoltottak száma 5 477 405 fő, közülük 4 874 076 fő már a második oltását is megkapta – közölte a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal. 150 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Az elmúlt 24 órában 34 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 076 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 991 főre emelkedett. A gyógyultak száma 738 542 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 39 543 főre csökkent. 150 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 5 millió 446 ezren regisztráltak oltásra és 93 százalékuk már fel is vette azt.

A 12-15 éves korosztályban eddig 59 ezer gyermeket regisztráltak és 45 százalékuk már fel is vette az oltást.

5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni – emlékeztet a közlemény. A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek.

Július elsejétől Magyarország bevezeti az uniós védettségi igazolás bemutatásához szükséges fejlesztéseket is. Az angol-magyar kétnyelvű EU Covid igazolás papíralapon és elektronikusan elérhető lesz és az EU-n belüli utazásokat könnyíti meg az oltottak számára. Az igazolás egész EU-ra kiterjedő, teljes körű alkalmazása 2021. július elsején lép életbe, a részleteket későbbre ígérik.