Hongkongi aktivista bírálja Orbán Viktort nyílt levélben

Hongkongi aktivista bírálja Orbán Viktort nyílt levélben

A 23 éves Nathan Law, a 2014-es hongkongi tüntetéssorozat egyik vezéralakja, az önrendelkezési jogok erõsítéséért küzdõ Demosisto nevû politikai párt társalapítója (j) a törvényhozó tanács új tagjainak eskütételi ünnepségén Hongkongban 2016. október 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar miniszterelnök Kína-barát politikáját bíráló nyílt levelet tett közzé a Kína által üldözött Nathan Law demokráciapárti hongkongi aktivista és politikus a Politico oldalán. Law Hongkongot azt követően hagyta el, hogy tavaly elfogadták a hírhedt nemzetbiztonsági törvényt, amely a kritikusok szerint gyakorlatilag elvette a régió autonómiáját. Az aktivista idén tavasszal Londonban kapott politikai menedékjogot, aminek Kína egyáltalán nem örült.

Az írást azzal kezdte, nehéz elképzelni, hogy valaki, aki fiatalon küzdött egy kommunista párt brutális elnyomása ellen, később egy másik meggyőződéses támogatójává válhat. – És mégis, egyre több olyan ember, mint ön éppen ezt teszi – mondta a kormányfőnek.

Mint írta, az emberek talán eltűnődnek azon, miért érdekelheti a magyar politika egy hongkongi aktivistát. Szerinte a válasz erre az, hogy ami Budapesten történik, az hatással van a hongkongi eseményekre.

Kifejtette, mióta a magyar kormányfő 2010-ben átvette a hatalmat, és egyre szorosabb viszonyt ápol a kínai kormánnyal, megnehezítette az EU-nak, hogy nyomást helyezzen Kínára, ha az emberi jogokról van szó. Erre egyebek mellett azt a példát hozta, hogy Magyarország májusban egyedüli uniós országként blokkolta, hogy az unió elítélje a kínai kormányt Hongkong ügyében.

– Amikor majd megöregszem és visszatekintek az életemre, nem szeretnék olyasvalakit látni, akit a 20 éves énem utált volna. Úgy gondolom, ön is hasonlóképpen érez. Az EU-t azért hozták létre, hogy fenntartsa a békét és a demokrációt. Ezért világosan el kell ítélnie az emberi jogok megsértését, amelyek veszélyeztetik a világ békéjét – és ennek Magyarország nem állhat az útjába – zárta sorait az aktivista.