Határozatot írt a kormány a nemzetközi kritikák miatt

Határozatot írt a kormány a nemzetközi kritikák miatt

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 24-én (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangvételű határozatot írt a kormány a „Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai támadásokról”. A határozat a melegeket megbélyegző kitételekkel tarkított pedofiltörvény nemzetközi kritikáira adott kormányzati reakció. A szöveg szerint Varga Judit igazságügyi miniszter feladata a határozat tartalmának megismertetése az európai uniós politikai élet szereplőivel.

A Magyar Közlönyben olvasható határozat elöljáróban leszögezi, hogy a kormány üdvözli a törvény elfogadását. Majd rögzítik:

– Számos európai uniós tagország kormányfője, más kormányzati képviselője, illetve több európai uniós tisztségviselő olyan durva és antidemokratikus kijelentésekre ragadtatta magát a gyermekvédelmi törvény kapcsán, amellyel átléptek egy vörös vonalat. A határozat szerint a hangnem, a megfogalmazott állítások rég letűntnek hitt korok gyarmatosító beidegződéseit és magukat felsőbbrendűnek tartó szereplők minden tiszteletet nélkülöző hatalmi megnyilatkozásait idézik.

– A Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai és hatalmi támadásokkal szemben az országnak minden rendelkezésre álló európai jogi eszköz alkalmazásával meg kell védenie magát. A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos! – írják. Elfogadhatatlannak tartják, hogy „egyes európai bürokraták napi ideológiai csatározásokra használják a közösségi jogot. Mindez szöges ellentétben áll a jóhiszemű és tisztességes együttműködés és a méltányosság európai követelményével”.

– A mindannyiunk számára fontos közös európai értékekre és alapvető jogokra nem lehet egy olyan étlapként tekinteni, amelyből az európai ideológiai fősodor képviselői önkényesen válogathatnak aszerint, hogy mi az, ami a szívüknek kedves, és mi az, amelyre fittyet hánynak – fogalmaztak. Az őshonos nemzeti kisebbséghez tartozók egyéni és közösségi jogainak védelme, az európai uniós tagországok nemzeti és alkotmányos szuverenitásának, önállóságának maradéktalan elismerése, a közösségek önrendelkezéshez való joga, illetve a gyermekvédelem értéke nem szabadon választható, hanem mindenkire nézve irányadó európai jog és érték! – szögezték le.

– Mi, közép-európaiak ismerjük jól, hogy milyen az, amikor az állampárt, illetve az általa működtetett diktatórikus rendszer vagy karhatalmi erő akarja a szülők helyett nevelni a gyermekeket. A kommunistáknak sem engedtük ezt meg, nem engedjük hát, hogy a liberális demokrácia önjelölt apostolai a magyar szülők helyett neveljék a gyermekeket. Nem engedhetjük, hogy a szülők helyett civil szervezetek gyámsága alá helyezzék a gyermekeinket – áll a határozatban.