Hétfőn indul a Blaha Lujza tér felújítása – jelentős forgalomkorlátozás mellett

Hétfőn indul a Blaha Lujza tér felújítása – jelentős forgalomkorlátozás mellett

A Blaha Lujza tér, amely a közeljövõben ötvenöt év után új, igényes karaktert kap egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítõ belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedõ környezettel (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még szerdán átadják a munkaterületet a kivitelezőnek, és hétfőn elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása – jelentette be Balogh Samu, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kabinetfőnöke be a BKK háttérbeszélgetésén. Mint elhangzott, hétfőn kezdődnek a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában a forgalomkorlátozások is. Az bizonyos, hogy személyautóval érdemes lesz kerülni a környéket, mert egy-egy forgalmi sávot lezárnak a Rákóczi úton. A forgalmas 7-es buszcsalád és a 4-6-os villamosok viszont továbbra is járni fognak.

A felújítás egyik neuralgikus pontja a közlekedés szempontjából az aluljáró szigetelése, a munkákra 10-12 hetet szánnak. Balogh Samu kiemelte: a tömegközlekedés biztosítása a 2022 őszéig tartó felújítás alatt prioritás. A forgalmas 7-es buszcsalád is járni fog, bár a megállóit odébb helyezik. Külön buszsávot ugyan nem kapnak, de a jelzőlámpák segítik a haladását az autókkal szemben. A nagykörúti villamosközlekedés pedig azért lehet folyamatos a Blaha Lujza téren, mert a pálya körül már egy korábbi felújítás alkalmával elvégezték az aluljáró szigetelését.

Mint elhangzott, a Magyar Autóklub maga jelentkezett, hogy vonják be őket a közlekedésszervezés előkészítésébe. Ez megtörtént, abban bíznak, hogy a lehetőségekhez képest sikerül enyhíteni a közlekedés problémákon. A párhuzamos Wesselényi és a Dohány utcákban a forgalomcsillapítását ideiglenesen felfüggesztik, ezt azzal indokolták, hogy a város fenntartható közlekedéséhez szükség van erre az aluljáró szigetelésének 10-12 hetes időtartamára. Egyúttal a Nagykörút Blaha Lujza téri szakaszán megszűnnek a felújítás ideje alatt a kerékpársávok is.

A felújítás eredményeként a Blaha Lujza tér egészen új arculatot kap. Balogh Samu elmondása szerint újragondolták az előző, Tarlós István főpolgármestersége idején készült terveket. Kikerült a projektből a pavilonsor – ezt egyébként a kabinetvezető szerint később, más projekt részeként mégis megvalósítanák –, ezáltal megteremtik a majdani, tervezett Rákóczi úti villamosvonal átvezetését. Azt már egy korábbi eseményen elmondták, hogy bár a kormány nem adott forrást a fővárosnak az új villamosvonalra, de a megépítéséről nem tettek le. Ezért készítették elő úgy a felújítást, hogy a Blaha Lujza tér tudja fogadni majd a villamosvonal mindkét ágát.

Horváth László BKK projektmegvalósítási igazgatója elmondta: a Blaha Lujza tér akadálymentes és zöldebb lesz (9 fát ki kell vágni, 70 újat ültetnek), felújítják a gomba szökőkutat, de újat is építenek, szigetelik az aluljáró födémjét, és akadálymentes gyalogátkelők épülnek. Az egykori Nemzeti Színház épületét is megidézik majd: a felrobbantott épület talajon kialakított kontúrja és a téren elhelyezendő székek is ezt fogják visszaidézni, de a meglévő színházi emlékmű is megmarad. Készül egyébként a téren 24 órában nyitva tartó vécé is.

A beruházás költségekről elhangzott: a korábbi tervek mintegy ötmilliárd forintos beruházási költséggel számoltak, az áttervezés után ezt szorították le. A tér felújítására kiírt közbeszerzést az STR Mély- és Magasépítő Kft. nyerte. A beruházás értéke bruttó 3,47 milliárd forint, ebből 1 milliárd az állami támogatás.

Mivel a támogatás az idei évig érvényes, így annak lehívásához meghatározott készültségi szintet kell elérni még idén. Lapunk kérdésére elhangzott: a munkálatokat úgy ütemezték, hogy ez a feladatok az év végéig elkészüljenek. Ilyen az aluljáró szigetelése, a szigetelésen a burkolat helyreállítása, a közművek kiváltása, illetve a tér egyes részeinek burkolása is. Hozátették, ezért is szorítja az idő a munkálatokat, ezek teljesítésekor folyósítja a kormány az állami támogatást.

A Blaha Lujza tér felújításának elkezdése a harmadik nagy beruházás ebben az időszakban Budapesten. A Lánchíd felújítása és a Pesti alsó rakpart Margit hídtól az Országházig tartó szakaszának felújítása is folyik.