Strasbourgi bíróság: jogsértő a menekültek visszakényszerítése

Strasbourgi bíróság: jogsértő a menekültek visszakényszerítése

Menedékkérők mennek a magyar határ felé a szerbiai Oroszlámos közelében 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. A csütörtöki döntésről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be honlapján. Mint írják, 2016 óta 72 ezer ilyen visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint a magyar rendőrség, azaz legkevesebb 72 000 jogsértő intézkedést követhetett el.

A szervezet szerint precedens értékű az ítélet, amit Strasbourgban pakisztáni ügyfelük perében hoztak.

Khurram Shahzad 2016 augusztusában lépte át a magyar határt és ahogy  lehetősége volt rá, rögtön menedéket kért angolul. Az egy hónappal korábban bevezetett új szabályok szerint a rendőrség nem regisztrálta menedékkérelmét, furgonban elvitték a határkerítéshez és átparancsolták Szerbiába, amiről videót is készítettek.

– A hatóságokkal végig mindenben együttműködő, a jogsértéssel szemben semmilyen ellenállást nem tanúsító ügyfelünket ezek után ráadásul nagyon súlyosan bántalmazták is – írja a Magyar Helsinki Bizottság. 

A szervezet Strasbourgba vitte az ügyet, mert Magyarországon ezzel az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem létezik. Azt kérték, hogy állapítsa meg a bíróság: azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába kényszerítenek a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát. 

– Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék. Ez a mai ítélettel részben megtörtént. Az őt ért súlyos bántalmazás elégtelen hazai nyomozása miatt pedig hamarosan szintén ítélet várható  Strasbourgban – mondta Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Khurram Shahzad jogi képviselője.

A védencét ért súlyos bántalmazás elégtelen magyar nyomozása miatt hamarosan újabb ítélet várható Strasbourgban – tette hozzá. Szerinte a mostani döntés azért jelentős, mert a mai napig hozzá hasonló menedékkérők tömegeit pakolják át a határkerítésen önkényesen nap mint nap a magyar hatóságok.

Az Országgyűlés még 2016-ban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely előírja a rendőrségnek, hogy az érvényes papírok nélkül az országban tartózkodó külföldieket a határkerítés szerb oldalára „kísérjék”, kényszerítsék át. Az Európai Unió Bírósága már decemberben kimondta, hogy a visszakényszerítés az uniós jogba ütközik.