Tatát szétverte a jégeső – videóval!

Tatát szétverte a jégeső – videóval!

Fotó: Időkép.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szétverte péntek délután Tatát a jégeső, több autó szélvédőjét is betörte az időnként alma nagyságú jég. A Facebook-n számoltak be róla sokan, hogy fedezékbe kellett húzódniuk, illetve az autókat is bemenekíteni a garázsokba, hogy ne legyen baj. Somogyi Zoltán politikai elemző arról írt: „Óvatosan, mindenki!! Az autómat Tatánál teljesen szétverte a jég. Ha az utcán vagytok, szabad ég alatt, akkor nagy veszélyben vagytok! Figyeljetek nagyon!” Mások szintén arról posztoltak, hogy a jég betörte a kocsi ablakát, szélvédőjét.

Csütörtökön már olvashattunk az időjárás-előrejelzésben viharokról, felhőszakadásról, péntek reggel pedig el is érte Budapestet egy komolyabb zivatar. Komárom, Tatabánya és Székesfehérvár vonalán délután végigvonult egy zivatarrendszer, ami halad tovább északkelet, kelet felé. Tatát pedig egyenesen egy szupercella érte el, az okozott ott ököl nagyságú jégesőt.

A zivatarrendszerrel húsz-harminc, helyenként ötven milliméteres eső is járhat, illetve 100–110 km/h-s vagy azt is meghaladó széllökésekre kell számítani. A jég többnyire két-három centiméter között alakul, de egyes gócokban lehet ennél nagyobb méretű is a MetKép szerint.

Az Időkép képeket is közzétett az öt-nyolc centiméteres jégről, illetve a Tatán okozott óriási károkról. Háromnegyed ötkor a vihar egyre közelebb ért Budapesthez, az a következő órákban a főváros több részére is lecsaphat.

Szombat reggel az ország keleti részén, továbbá a balatoni régióban heves zivatarok, viharos szél és nagy méretű jég várható, míg az ország középső területén a nagy területet érintő, heves zivatarokat szignifikáns események is kísérhetik.

Címkék: időjárás, jégeső, Tata