Karácsony duplájára emelné a családi pótlékot és 300 ezres indulótőkét adna a fiataloknak

Karácsony duplájára emelné a családi pótlékot és 300 ezres indulótőkét adna a fiataloknak

Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnök-jelölt országjárásának miskolci állomásán 2021. július 9-én (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjeként „Jóvátétel Magyarországon” című országjárásának keretében Miskolcon mutatta be a szociális jóvátételről szóló programját.

Mint szombati Facebook-posztjában írja, sokáig sorolhatná, hogy a kormány hogyan hagyta cserben a magyar embereket. Ilyennek látja például a Szabolcs utcai hajléktalan kórház ügyét, ahol a legkiszolgáltatottabbakat akarták utcára tenni a járvány közepén, a Diákvárost, amely tízezer magyar diáknak adna otthont vagy akár a Sinopharmmal oltottak helyzetét, akiknek nincs védettségük, mégsem hallgatják meg őket. – Az igazi kormányzás arról szól, hogy segítjük a bajba jutottakat, hogy törődünk velük – szögezi le a főpolgármester. 

Országjárásának miskolci állomásán beszélt arról is, hogy „jövő tavasztól olyan világ jön, amiben végre a 99 százalék többség érdeke lesz az első, az ő jólétük lesz a legfontosabb”.

Ezért megválasztása esetén azt ígéri, hogy duplájára emelik a családi pótlékot, 3 hónap helyett 9 hónapig jár majd az álláskeresési járadék, és a közmunkabért felemelik a minimálbér szintjére.

– Mi nem kínai elitegyetemet, hanem diákvárost építünk, és országszerte 25 000 kollégiumi férőhelyet, hogy a vidéken élő családok gyerekei is a legjobb helyeken tanulhassanak és élhessenek! – tette hozzá a közösségi oldalán.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szociális jóvátétel programjának kilenc pontja a következő:

  • 1. Évtizedes igazságtalanságokat teszünk jóvá
  • 2. Senki ne éljen a létminimum alatt Magyarországon!!
  • 3. A lakhatási szegénység enyhítése
  • 4. A lakástámogatási rendszer igazságossági reformja
  • 5. Minimumörökség: esély az önálló felnőtt életkezdéshez
  • 6. Nők egyenlősége és a gondoskodási munkák elismerése
  • 7. Megerősített szociális ellátórendszer, béremelés a szociális szférában
  • 8. Igazságos nyugdíjrendszer
  • 9. Gyermekszegénység elleni küzdelem

A Párbeszéd közleménye szerint Karácsony Gergely a miskolci látogatás során azt is hangsúlyozta, hogy jóvá kell tenni a kormány bűneit, a válságkezelés összes hibáját és mindazt a kárt, amit az elmúlt 12 évben okoztak Magyarországnak.

– Nem vagyok hajlandó elviselni, hogy Magyarországon ma gyereknek lenni a legnehezebb, hogy a gyerekek fele szegénységben él, hogy az oktatásból kihullanak a hátrányos helyzetű gyermekek – szögezte le. Épp a gyermekszegénység felszámolása miatt tartja szükségesnek a családi pótlék megduplázását, továbbá egy szociális minimum bevezetését, amely megegyezik a mindenkori létminimummal. Ez azt jelenti, hogy senki nem maradhat 100 ezer forintnál kevesebb jövedelem nélkül. 

A Népszava szerint a fenti ígéretek több ponton kiegészítik az ellenzéki pártok közös programjának eddig közzétett – egyelőre csak vázlatos – verzióját. További, Miskolcon elhangzott felvetéseket is ismertet a lap: így például azt, hogy az Alaptörvényben kell rögzíteni a lakhatáshoz való jogot.

Emellett az ellenzéki miniszterelnök-jelölt főként uniós forrásokból energiahatékonysági és felújítási programot akar megvalósítani, miközben csökkentené a szegény családok rezsiköltségeit. A csok-ot kinyitná az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is, az első lakás megszerzését kiemelten segítené, négy év alatt pedig 100 ezer szociális bérlakást hozna létre. A fiatalok életkezdését egy minimumörökségnek nevezett takarékszámlával segítené, amelyre csak lakhatásra vagy tanulásra felhasználható 300 ezer forint indulótőkét töltene fel az állam.

Az ellenzék közös programjában is szerepel, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolók gondozási tevékenyégét munkaviszonnyá alakítanák. A Miskolcon ismertetett csomag ennek a fedezetét az ápolásbiztosítási rendszer elindításával teremtené meg, amihez egy utalványrendszer társulna, hogy minden gondozásra szoruló a neki szükséges szolgáltatásokat vehesse meg.

A politikus azt is megígérte, hogy tárgyalnak a szociális szakma dolgozóival egy esetleges 50 százalékos béremelésről. A járvány alatt végzett munkáért odaadná az egyszeri 500 ezer forintos jutalmat, amelyet az Orbán-kormány csak az egészségügyben dolgozóknak fizetett ki. 

Végezetül a nyugdíjasok számára rugalmas korhatárt, az éves emeléseknél a vegyes indexálás bevezetését ígéri, és mindenekelőtt azt, hogy a legkisebb nyugdíjnak el kell érni a létminimum szintjét. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.