Brüsszel határidőt hosszabbított, késnek az uniós kifizetések

Brüsszel határidőt hosszabbított, késnek az uniós kifizetések

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár hónapokat is csúszhatnak a magyar helyreállítási alapból történő kifizetések. Ezt vetíti elő az Európai Bizottság mai döntése, amelyben arról határoztak, hogy a magyar tervek jóváhagyásának határidejét meghosszabbítják. Eredetileg erre két hónapja volt a Bizottságnak, ami ma járt le. A testület tájékoztatása szerint továbbra is folynak az egyeztetések a magyar tervekről, a hosszabbításnak azonban nincs konkrét határideje, ahogy fogalmaztak, napok, vagy hetek is lehetnek.

Magyarország 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra jelentett be igényt, miután az eredeti terveket alaposan megkurtítva, 3300 milliárd forintos hiteligénytől elállt a kormány.

– A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések. Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne, ha így lenne – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter magyar újságíróknak, aki a külügyi tárcavezetők tanácsán vett részt Brüsszelben. Az Európai Bizottság nem részletezte az okokat vagy a kifogásaikat, azt sem, hogy mit várnak még el a magyar kormánytól. A helyreállítási tervek jóváhagyását az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak. Eddig 17 nemzeti terv esetében született meg a brüsszeli javaslat, első körben holnap, aztán pedig július 26-án döntenek a pénzügyminiszterek – ez azonban már csak formális döntés lesz. Ha Magyarország terve nem kerül be a miniszterek elé ebben a hónapban, akkor már csak szeptemberben lehetséges a jóváhagyás, ami azt is jelenti, hogy az első 326 milliárdos részlet késni fog.

Ideológiai háborúnak állítanák be?

– Orbánék elbuktak és alkalmatlanságukkal egyértelműen veszélyeztetik a hazánknak járó helyreállítási források teljes körű és időbeni lehívását. Az Európai Bizottság világossá tette, hogy a terv jóváhagyása az európai jogszabályokon alapszik és nem politikai tartalmú vitákon. A Fidesz ennek ellenére igyekszik a források felhasználása körüli jogi és elvi vitát hazug módon egy ideológiai háborúnak, valamilyen nemzetközi összeesküvés gáncsoskodásának beállítani. A homofób törvény elfogadása is kizárólag azt a célt szolgálja, hogy hamis hivatkozási alap legyen a Fidesz számára, amikor a jogállamisági kritériumok és az állami szinten szervezett korrupció miatt nem jutunk időben a hazánknak járó forrásokhoz – kommentálta a döntést Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.