Ismét riasztást adott ki Müller Cecília

Ismét riasztást adott ki Müller Cecília

Egy kislány játszik a szökőkútnál a kánikulában a budapesti Szabadság téren 2021. június 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére kedden nulla órától egészen csütörtök éjfélig Müller Cecília országos tiszti főorvos. Ezt akkor rendelik el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban, ha bárki ilyet tapasztalna, a 112-es segélyhívó számot hívja.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.  Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzók ne dobják el az égő cigarettacsikket, mert a száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Idén már több, mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mintha 7060 focipálya égett volna le.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tiszti főorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.